Om kalkylerna håller så kommer den första delen av ett nytt spårvägssystem att invigas i Lund 2017. Den politiska enigheten är stor och kollektivtrafiken har en nyckelroll för stadens fortsatta utveckling.
Organisationen Spårvagnsstäderna, där en rad svenska kommuner, företag och trafikhuvudmän är medlemmar har i dagarna haft årsmöteskonferens i Uppsala – Uppsala kommun är också medlem sedan några månader. Såväl organisationens existens och tillväxt i sig som de seminarier som hölls visar att ett paradigmskifte äger rum.
Medan tänkandet kring trafikfrågor under 1900-talet utgått från bilismen och fått till konsekvens att utspridda stadsdelar skärs av från varandra av trafikleder och parkeringsplatser så är ambitionen i dag allt oftare att binda samman och återskapa en tät stadsmiljö. Spårväg är ett av flera instrument för en stadsförnyelse som allt fler efterfrågar, inte bara ett miljövänligt sätt att lösa ett trafikproblem.
Allt kan inte gå på spår. I de många städer runt om i Europa som nu inför moderna trafiksystem blir spårvägen en stomme som ofta kan öka resandet också på anslutande busslinjer. I Uppsala har politiker i flera partier nu börjat resonera seriöst om spårväg som en del den framtida kollektivtrafiken också här.
Lund kommer säkert före ändå. Men om det känns förargligt att hänvisa till Lund som en förebild så kan man ju låta blicken vandra vidare söderut. Enbart i Frankrike har 23 nya spårvägssystem tagits i bruk sedan 1985. Gamla städer kan bli som nya – också i Sverige.