Dags att räta ut frågetecknet
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Däremot finns det starka skäl för folkpartiet att fundera över hur man tydligare skall presentera sina reformförslag på detta känsliga område, där potentialen för både verkliga och avsiktliga missförstånd tycks vara särskilt stor.
Det nuvarande systemet med möjligheten att ständigt lämna in nya ansökningar om asyl är både inhumant och ineffektivt. Det bidrar till att asylprocesserna dras ut i åratal, med ett stort mänskligt lidande som följd. När lidandet pågått "tillräckligt länge" och blivit "tillräckligt stort" får de sökande till slut ofta stanna, av humanitära skäl — ett begrepp som i det sammanhanget framstår som dränerat på allt innehåll.
Detta är ingen bra ordning och insikten om det är vitt spridd bland dem som i olika egenskaper sysslar med svensk flyktingpolitik. Men med dagens asylprövning är den likväl den enda säkerhetsventil som finns. Nio procent av dem som överklagar Utlänningsnämndens beslut får bifall på sina ansökningar. 16 procent av dem som kommer in med nya ansökningar får bifall på dessa. Många i den senare kategorin utgörs rimligen av dem som malts ner i asylprocessen, men i ett antal fall handlar det om nya bedömningar av anförda sakskäl — som kanske "slår igenom" först i den femte eller sjätte ansökningen.
Ett antal människor, ingen kan förstås veta hur många, kommer att tvingas lämna Sverige trots att de har skäl som vid en upprepad och noggrann prövning skulle ha givit dem asyl i vårt land — om den nuvarande möjligheten till förnyade ansökningar avskaffas, utan att samtidigt ersättas med en annan och bättre ordning.
Därför är det av central betydelse att det blir en hel reform och inte en försämrad halvmesyr. Systemet med förnyade ansökningar kan avskaffas om man samtidigt avskaffar Utlänningsnämnden och inför ett system där asylärendena granskas i domstol — med möjlighet till allsidigare belysning, förbättrad rättssäkerhet och ökad respekt och legitimitet för utslaget.
Det frågetecken som finns kvar gäller hur folkpartiet kommer att agera om man inte får igenom sitt krav på en helhetslösning. Det från liberala och humanitära utgångspunkter rimligaste handlingssättet är då att avslå regeringens proposition. Detta bör folkpartiet klargöra så tydligt och så snart som möjligt.