Dags för nystart
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Efter Nicefördraget kände sig många av EU:s ledare missnöjda med hur unionen fungerade. För att komma till rätta med problemen bestämde de sig för att tillsätta en grupp som skulle jobba med att utforma en konstitution för EU.
Det var tänkt att konstitutionen skulle ha godkänts av alla medlemsländer och träda i kraft i oktober 2006, men både Frankrike och Holland höll folkomröstningar där resultatet blev två rungande nej.
Eftersom alla medlemsländer var tvungna att godkänna konstitutionen ställdes unionen inför en kris. Arbetet med att försöka finna nya samarbetsformer inom EU avstannade nästan helt. Sedan dess har knappt någon ens vågat nämna konstitutionen i officiella sammanhang. Det var inte förrän Tyskland tog över ordförandeskapet, och Angela Merkel lovade att försöka sätta i gång arbetet igen, som debatten fick nytt liv.
Merkel har insett att en underlig politisk situation skulle uppstå om unionen firade sitt femtioårsjubileum utan att se framåt. Den födelsedagsdeklaration som länge förberetts kommer med allra största sannolikhet att fungera som en språngbräda tillbaka in i konstitutionsarbetet.
Det finns dock anledning att vara skeptisk till både födelsedagsdeklarationen och det arbete den kan stimulera. Merkel har redan fått kritik för att den formulerats mer eller mindre bakom stängda dörrar. Endast delar har läckt ut till medierna.
När EU redan kritiseras för att vara för slutet, borde Merkel ha ansträngt sig för att så långt som möjligt formulera deklarationen i ett öppet forum. Dessutom gör slutenheten det extra tydligt att EU:s invånare är mer eller mindre bortkopplade från både formulerandet och firandet. Visserligen ordnas mer folkliga aktiviteter så att européer i alla länder kan fira sin unions födelsedag, men det räcker inte. De försök som hittills gjorts att skapa en stark europeisk identitet har varit misslyckade och det europeiska offentliga rummet är mest tillgängligt för Europas olika eliter.
Att vi nu har att göra med ett annorlunda EU än för fyra år sedan är också tydligt. När konstitutionen kom upp på agendan igen kom hot från Polen att bland annat sätta sig emot den nya fördelningen av röster i rådet. Det resulterade i att både Angela Merkel och Margot Wallström under förra veckan besökte Polen för att lirka med premiärminister Kaczynski.
De nya medlemsstaterna i kombination med en union som väldigt få européer känner sig hemma med, gör att EU spretar åt ännu fler håll än vad det gjorde tidigare. Det geopolitiska läget är annorlunda efter utvidgningen österut, ekonomin förändras och den maktbalans som etablerats under decennier rubbas.
Mitt i detta nya politiska sammanhang ska dessutom Frankrike och Storbritannien under det kommande året byta ledare.
Mot bakgrund av allt detta är det viktigt att EU inom en överskådlig framtid får en konstitution som är anpassad för de nya förhållandena och verkar stabiliserande. Bara ett dokument räcker dock inte, utan det måste backas upp av ett starkt ledarskap som för unionen framåt. EU måste samlas ihop och styras upp.
Den kris som många hävdar att EU är i behöver inte vara så allvarlig. Den bör i stället ses som ett utmärkt tillfälle till förändring och förnyelse.