Dåliga affärer inget brott

Uppsala2004-01-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Upprördheten över Skandialedningens alla affärer är med rätta stor. Men märkligt nog tycks ilskan över direktörernas sätt att skaffa sig privata fördelar dominera debatten. Självfallet är det mycket värre om ledningen för moderbolaget har lagt beslag på pengar som borde tillhöra livbolaget och därigenom alla dem som har livförsäkringar i Skandia.
För nästan precis två år sedan sålde Skandia sin kapitalförvaltning till Den Norske Bank för 3,2 miljarder kronor och stoppade pengarna i Skandias fickor. Skandia Liv, som stod för merparten av de förvaltade medlen, fick inte en krona.
Överåklagare Christer van der Kwast har undersökt frågan om försäljningen var olaglig. Men han friar nu den förra ledningen från misstankarna om att avsiktligt ha skadat Skandia Liv. Det blir alltså ingen förundersökning om trolöshet mot huvudman. Överåklagaren friar också de före detta cheferna vad gäller flera andra kritiserade affärer.

Säkert är många som är försäkrade i Skandia Liv upprörda över detta. Men man måste hålla i minnet att överåklagaren sysslar med att pröva brott. Frågor om skadestånd är inte hans bord. Och vad gäller Skandiachefernas bonusar och lägenhetsaffärer återkommer han senare.
Också en lekman kan begripa att det inte är brottsligt att göra dåliga affärer. Ingen vet sanningen om hur Skandialedningen resonerade när man sålde kapitalförvaltningen. Det finns inga bevis för att de avsiktligt ville lura pengar av Skandia Liv.
Frågan om skadestånd till försäkringstagarna är en helt annan sak. Föreningen Grupptalan mot Skandia lämnade i förrgår in en stämningsansökan mot Skandia. Tidigare har tre utredningar inom livbolaget och moderbolaget kommit fram till att Skandia Liv inte har någon rätt till ersättning.

Däremot har Konsumentverket kommit fram till att Skandia Liv skulle kunna göra anspråk på två tredjedelar av de 3,2 miljarderna. Den nya ledningen för Skandia Liv med vd Urban Bäckström i spetsen har satt i gång ytterligare en utredning. Livbolaget har fortfarande möjlighet att stämma moderbolaget och eventuellt få tillbaka en del av pengarna.
Och så återstår möjligheten med ett skiljeförfarande, om avtalsparterna kan komma överens om detta.
I allt detta virrvarr av uppgifter är det i alla fall en sak som är säker: Det kommer att ta tid att återupprätta förtroendet för Skandia. Och det är långt ifrån avgjort att det alls blir någon kompensation till försäkringstagarna.
Läs mer om