I fredags föll domen i "strykjärnsmålet" vid Värmlands tingsrätt. Det var i augusti förra året som nollningsförfarandet vid riksinternatet Lundsberg fullständigt spårade ur, och slutade med att en elev brännskadades efter att ha fått ett hett strykjärn tryckt mot ryggen.
De nio elever och den elevhemsföreståndare som var misstänkta i fallet friades samtliga på punkterna olaga hot, alternativt ofredande.
Den elev som kopplade i strykjärnet, samt den som tryckte det mot den yngre pojkens rygg, fälldes däremot för vållande till kroppsskada. För det dömdes de till böter, samt till att betala 19 400 kronor i skadestånd till den drabbade.
Flertalet uppmärksammade fall har visat hur djupt rotad kulturen av pennalism och förnedring är på Lundsberg. Trots upprepade varningar har skolan inte lyckas få bukt med problemen, och ofta har de överslätande fraserna haglat. Det är pinsamt.
Endast med ett rågat mått godtrogenhet skulle man våga anta att domen i Värmlands tingsrätt kommer att göra långsiktig skillnad.
Under rättegången hävdade de två elever som fälldes för vållande till kroppsskada att uppsåt saknades. De menade att strykjärnet endast hade kopplats i en kort stund, för att skrämmas, och att de inte hade insett hur snabbt det skulle bli varmt.
Motsatsen är svår att bevisa, och tingsrätten ska naturligtvis "hellre fria än fälla". Men att rättens ordförande, lagmannen Lars Bjurstam, i efterhand valde att okritiskt bekräfta de dömdas version som sanningsenlig är uppseendeväckande. I ett pressmeddelande skrev han: "Det ligger i sakens natur att man måste vara mycket försiktig när man handhar ett strykjärn. Det har de inte varit.".
Försiktig ja, inte råka bränna någon.
Skolsystem som det i Lundsberg har för länge sedan sett sina bästa dagar. Att riksinternaten lyfter särskilda statsbidrag, samt har rätt att ta ut avgifter från sina elever är oförsvarligt. Utbildningsminister Jan Björklunds (FP) förslag om att slopa denna särlagstiftning är därför fullt logiskt.