Danmarks trista val
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Ingen i Danmark lär förvånas över att statsminister Anders Fogh Rasmussen utlyst nyval så tidigt som den 8 februari, trots att han inte behöver möta väjarna förrän i november. Opinionsundersökningarna ger både regeringen och statsministerns eget parti, Venstre, höga siffror och chanserna för regeringen att bli omvald förefaller därför vara goda.
Den som helst skulle se en svensk valseger för den borgerliga fyrpartialliansen 2006 borde kanske se med tillfredsställelse på att den borgerliga regeringen i Danmark ligger bra till inför nyvalet. Men även om denna regering både har sänkt skatter och satsat på utbildning och sjukvård och nu också går till val på en mer aktiv miljöpolitik så dominerar olustkänslorna.
De två regeringspartierna, det högerliberala Venstre och Konservative Folkeparti, styr med parlamentariskt stöd av det främlingsfientliga Dansk folkeparti och har själva till synes utan djupa inre konflikter utformat en invandringspolitik som inget svenskt parti skulle drömma om att föreslå. Regeringspartiernas tanke har förmodligen varit att begränsa Dansk folkepartis möjligheter att vinna ännu fler väljare genom att själva anpassa sin politik i denna riktning. Men resultatet kan lika gärna bli att Dansk folkeparti vinner ökad legitimitet och skärper kraven för fortsatt parlamentariskt stöd.
Olusten över dansk politik blir ännu större när man erinrar sig att socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, har del i samma anpassning till främlingsfientliga stämningar som de två regeringspartierna. Eftergifterna i denna riktning började redan under den socialdemokratiska regering som föregick den nuvarande borgerliga koalitionen och inget tyder på att oppositionsledaren Mogens Lykketoft kommer att vända sig till väljarna med förslag om att återgå till en mer human invandringspolitik.
Socialdemokraternas valrörelse kommer i stället att koncentreras på sysselsättningsfrågan och på risken för att danska företag flyttas ut i globaliseringens tecken. Regeringen har, enligt oppositionen, misslyckats med att minska arbetslösheten och många danskar oroas säkerligen över att kända företag som Lego och skotillverkaren Ecco aviserat att de planerar att flytta arbetstillfällen till Asien och Östeuropa.
Bland de normalt ansvarsbärande partierna har Radikale Venstre, det socialliberala parti som ofta bildar koalitionsregering med socialdemokraterna, samt det lilla mittenpartiet Centrumdemokraterna stått emot de främlingsfientliga stämningarna bäst. Det vore bra för Danmark om åtminstone något av dessa partier kunde stärka sin ställning, oavsett hur det går med regeringsfrågan.