Den dyra maten

LEDARE. Uppsalaborna har det inte lätt. Nyligen konstaterades att huspriserna var bland de högsta i landet och nu visar det sig att matpriserna också är bland de dyraste.

Uppsala2004-07-08 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

För någon tid sedan presenterades en undersökning som visade att när boendekostnader och andra nödvändiga utgifter var betalda så hade en tvåbarnsfamilj i Uppsala minst pengar kvar att röra sig med jämfört med alla andra kommuner i Sverige. Detta trots att lönerna i Uppsala ligger högre än på de flesta andra håll.

Nu visar det sig att också maten är dyrare i Stockholm, Norrbotten och Uppsala jämfört med övriga Sverige. Pensionärsorganisationen PRO gör varje år en undersökning i hela landet av kostnaden för en speciell matkorg. Den visar att matpriserna har sjunkit med 1,3 procent sedan förra året. PRO tror att de lägre priserna beror på lågprisaffärer och lågpris-varuhus, men det är nog bara en del av förklaringen. EU spelar säkert också en roll.

De svenska matpriserna ligger 23 procent över genomsnittet i EU. Dyrast är maten i Danmark och sedan kommer Sverige. De nordiska länderna har de högsta matpriserna. Lägst är priserna i Sydeuropa och framför allt i de nya medlemsländerna.

Varför maten kostar mest i norra Europa kan ha flera förklaringar. Klimatet är en given faktor. Grönsaker är dyra i länder som har en kort sommarsäsong. I Sverige tillkommer de långa avstånden. Höga skatter bidrar.

En vanlig förklaring är bristen på konkurrens. Kritikerna pekar på att matbutikerna i stor utsträckning tillhör tre stora kedjor. Lågprisbutiker ligger ofta utanför städerna och är därför nåbara bara för personer med bil. Antalet matbutiker har minskat drastiskt.

Men kedjorna försvarar sig med att konkurrensen mellan dem är mycket hård. Och priserna har ju bevisligen sjunkit. Men inget av de nämnda argumenten förklarar de stora regionala skillnaderna.

Den billigaste maten finns sedan många år i Halland, Södra Älvsborg och Skaraborg. PRO:s matkorg är 71 kronor dyrare i Uppsala län än i Halland, alltså en skillnad på 7 procent. Vilka faktorer gör maten billigare i västra Sverige?

Det är svårt att hävda att konkurrensen är hårdare där eller att avstånden är kortare eller butiksanställdas löner lägre just i Halland. Stormarknader och lågprisbutiker kan inte vara hela svaret.

Det vore intressant att se en vetenskapligt hållbar undersökning som kunde ge svar på denna enkla fråga. Om man kunde finna denna faktor X skulle kanske matpriserna i hela landet kunna sänkas ned till halländsk nivå.

I avvaktan på en hållbar förklaring kan man bara konstatera att det inte är så konstigt om pengarna inte räcker till i Uppsala, där både kostnader för boendet och priserna på maten bevisligen är högre än på de flesta andra håll.

Läs mer om