VISBY (UNT)
Politiker världen över - inte minst här hemma - gör sitt bästa för att skapa ett kluster i hemmaregionen. Kluster är vägen till tillväxt och ökat välstånd, lyder resonemanget.
Enligt receptets regler byggs högskolor, initieras nätverk och ordnas konferenser för att skaffa kapital. Ändå händer ofta ingenting. Anledningen är att man glömmer bort all företagsamhets ursprung: entreprenören.
Det menar i alla fall Maryann Feldmann, professor vid University of Toronto, som talade vid folkpartiets seminarium i Almedalen. Hon har studerat ett område kring Washington i USA. För trettio år sedan var regionen på dekis. Offentliga arbetsgivare dominerade. I dag är den högteknologiska industrin på frammarsch och storföretag som it-jätten AOL har sitt huvudkontor i området.
Vad satte i gång detta? Inte storskaliga statliga eller regionala satsningar. Tvärtom - de stora offentliga arbetsgivarna minskade sin verksamhet, vilket naturligtvis skapade osäkerhet bland de anställda. Men ur oron växte möjligheter och tidigare offentliganställda använde sitt kunnande och sina erfarenheter till att starta eget.
Men staten har ändå en viktig roll att spela - genom att skapa bra regelverk och institutioner. Det handlar exempelvis om ökade möjligheter för forskare att ta patent på sina forskningsresultat. Poängen är dock att den här typen av kluster inte kan kommenderas fram. I dagens USA satsar 48 av 50 stater på särskilda bioteknikprogram. Det säger sig självt att de flesta förmodligen inte kommer att bli framgångsrika.
Visst går det att tala vackert om tillväxt. Visst går det att anslå budgetpengar till regional utveckling. Men om inte enskilda människor vågar ta chanser och utmana marknaden med nya idéer händer ingenting.
Utan entreprenörer stannar utvecklingen. Det är riktigt oroande att två av tre svenskar aldrig har kommit på tanken att starta eget. Att ändra på det borde ligga högst på varje tillväxtpolitikers dagordning.