Kursen för den amerikanska dollarn har sjunkit under en längre tid. De senaste dagarna har det varit fråga om häftiga förändringar, så häftiga att Europeiska Centralbankens chef Jean-Claude Trichet kände sig tvungen att fördöma de "brutala" valutarörelserna.
Om det nu var hans uttalande eller den japanska centralbankens stödköp av dollar eller något annat som avgjorde så blev resultatet i alla fall att det lugnade ned sig och dollarns kurs stannade på drygt 7 kronor.
Den nyvalde presidenten George W Bush har inte sagt mycket om ekonomin. Det ligger snarast i USA:s intresse att dollarns värde sjunker. Då blir amerikanska varor billigare att köpa i utlandet. Den amerikanska exporten ökar då från dagens onormalt låga nivåer och importen minskar. Det ger ökad sysselsättning och därmed inkomster till staten. Det kan behövas, eftersom USA har gigantiska underskott, både i handeln med utlandet och i den federala budgeten.
Dollarns utveckling har därför stor betydelse för Sverige. Med en svag dollar blir amerikanska varor billigare, vilket gynnar både vanliga konsumenter och företag som använder amerikanska insatsvaror. Den rekorddyra oljan, som säljs i dollar, blir åtminstone lite billigare.
Men den svenska exporten till USA påverkas negativt. USA är Sveriges största enskilda exportmarknad. Men med en så lågt värderad dollar blir det svårare för svenska företag att exportera till USA, eftersom löner och råvaror räknas i dyra kronor, medan exportpriserna sätts i dollar eller tävlar med billiga amerikanska produkter. Många branscher kommer att få bekymmer. Det kan t ex gälla bilar, läkemedel och inte minst papper.
Det i sin tur kan påverka sysselsättningen inom den svenska industrin. Den länge väntade ökningen av nya jobb skjuts upp ytterligare. När Ams generaldirektör Anders L Johansson i går skulle kommentera läget trodde han att genombrottet för de nya jobben skulle komma först under andra halvan av nästa år och då främst genom att kommuner och landsting skulle anställa nytt folk. Han räknade uppenbarligen inte med att industrin ens på längre sikt skulle öka sysselsättningen nämnvärt.
Den stora frågan nu är om dollarn äntligen har funnit ett jämviktsläge. Det är ingen tvekan om att dollarn var övervärderad när den stod som högst 2001 och kostade 10:99 kronor. Men var det "rätta" värdet ligger diskuterar de lärde. En fortsatt nedgång är nog ingenting som George W Bush fruktar, men i Asien och Europa är oron stor. Hur långt kan dollarn sjunka? Hela världen väntar på svaret.