Det blev i alla fall ett beslut

Uppsala2005-06-18 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
EU:s stats- och regeringschefer kom i alla fall fram till ett beslut när de träffades för toppmöte i Bryssel: att beslutet om den nya EU-grundlagen ska skjutas upp. Efter att både det franska och nederländska folket sagt nej till det nya fördraget har EU-ledarna successivt insett att det inte bara är att tuta och köra som om ingenting hade hänt.

Kommandot för dagen är i stället på stället halt. Tio länder har redan sagt ja till konstitutionen, men resten — inklusive Sverige — avbryter för tillfället sina ratifikationsprocesser. Konstitutionen är
dock inte dödförklarad, men den lär knappast dammas av förrän parlamentsval har hållits i Nederländerna om två år - tidigast. Nu hoppas EU-ledarna i stället att en "alleuropeisk debatt" ska göra att förståelsen för och kunskaperna om EU ska öka bland medborgarna. Kanske kan konstitutionen då vinna sympati hos befolkningen.
Om den taktiken ska lyckas måste stats- och regeringscheferna — i Sverige statsminister Göran Persson — ta ett större ansvar för EU-debatten i det egna hemlandet. Alltför ofta har EU fått rollen som syndabock för obekväma men nödvändiga beslut på hemmaplan. Det som är bra är regeringens förtjänst, det som är dåligt är EU:s fel. På samma sätt har det låtit i alla EU-länder.

Inrikespolitiskt får Göran Persson dock ett bekymmer mindre. De socialdemokrater som samlat in namn­underskrifter för att kräva en folkomröstning om författningen avbryter sin verksamhet. Stormen i EU
har paradoxalt nog skapat lugn i socialdemokraterna.
Läs mer om