Det blir bättre och bättre

LEDARE: Naturligtvis blev inte G8-mötet i Glen­eagle en väldig framgång som i ett slag löste den fattiga världens problem.Ett sådant resultat var det väl egentligen inte heller någon som på allvar hade trott på. En nykter summering ger likväl vid handen att framgångarna är fler och större än besvikelserna.

Uppsala2005-07-10 16:36
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Världens sju ekonomiskt starkaste länder — Ryssland platsar sakligt sett inte i det sällskapet ­— förbinder sig nu att öka biståndet till de fattigaste länderna i världen till 50 miljarder dollar per år. För Afrika innebär det en fördubbling till år 2010.
Det finns också förpliktande formuleringar om generösa skuldavskrivningar. G8 förbinder sig också att se till att alla som är sjuka i hiv/aids skall få behandling till år 2010. Beslutsamma åtgärder utlovas mot malaria, tbc och polio.

Den dominerande uppfattningen bland sakkunskapen tycks vara att vi ser en genuin kraftsamling av potentiellt stor betydelse.
Bistånd i all ära, men det allra bästa är om u-länderna får möjlighet att konkurrera med sina varor ­— främst jordbruksprodukter och textilier — på den rika världens marknader. Då tjänar de ihop sina egna pengar, bygger upp och utvecklar sina ekonomier, når välstånd.
Därför är det naturligtvis mycket betydelsefullt när G8 slår fast sin beslutsamhet att "eliminera alla former av exportsubventioner" och "handelsförvridande" ekonomiska stöd. Det tråkiga är bara att något datum för när detta skall ha uppnåtts inte fastställs — och det är ju i sanningens namn inte första gången som detta löfte givits.

Inte heller på miljöområdet går det att tala om någon stor framgång — retoriken är kraftfull, men substansen svag. Men det har ändå sin betydelse att USA:s president för första gången offentligt medgivit
att klimatproblemen orsakats av människan och därmed, underförstått, också måste lösas av människan.
Läs mer om