Det fattas tolv miljarder

Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson.

Foto: JESSICA GOW / TT

Uppsala2013-10-04 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den skuggbudget som Socialdemokraterna nu presenterat är en budget för ett enda ändamål: Att locka väljare 2014. Däremot säger den mycket litet om hur Socialdemokraterna kommer att prioritera om de kommer tillbaka i regeringsställning.

Och problemet är inte i första hand att ingen vet hur en politisk majoritet kan konstrueras efter valet. Problemet är den socialdemokratiska budgeten i sig. Där lovas större och mindre satsningar på jobb för unga, utbildning, ökad lärartäthet, mer personal i sjukvården, sänkt skatt för pensionärer och annat. De blir 32 miljarder mer i statliga utgifter än vad regeringen föreslår. Dessa 32 miljarder tas hem genom att olika skattesänkningar tas tillbaka eller inte genomförs.

En av de större posterna är det femte jobbskatteavdraget, som värderas till cirka 12 miljarder. Det vill Socialdemokraterna inte genomföra. Men om det ändå genomförs, vilket är mycket sannolikt, har partiet lovat att det ska få vara kvar. Om Socialdemokraterna vinner valet, vilket inte är otänkbart, och flyttar fram årets budgetmotion till nästa år så fattas det alltså tolv miljarder.

Men nästa år är ju nästa år. Jo, förvisso. Men poängen är ju att det inte går att utläsa någonting om hur Socialdemokraterna i verkligheten, i skarpt läge, kommer att prioritera mellan olika tänkbara utgifter när de i verkligheten kan komma att ha tolv miljarder mindre att röra sig med än vad de nu ger sken av. Blir det skolsatsningarna, sjukvården, jobbpolitiken, pensionärernas skattelättnad eller något annat som stryks? Pengarna räcker inte till allt. De väljare som till äventyrs lockas av löftena i skuggbudgeten i år kan inte mer än hoppas att dessa verkligen genomförs om S vinner valet nästa år.

I övrigt finns både poänger och tveksamheter i det socialdemokratiska alternativet. Att avstå från den sänkta restaurangmomsen ökar knappast arbetslösheten bland unga, vilket regeringen gärna vill hävda. Å andra sidan är Socialdemokraternas löfte att anställa fler speciallärare och pedagoger ihåligt, eftersom det inte finns utbildade personer till dessa jobb i dag. Att presentera åtgärder som få effekt först på lång sikt som om det tvärtom handlade om omedelbara insatser är vanligt i politiken, men lika förkastligt oavsett vem som gör det. Väljarna har rätt till rättvisande information.

I Socialdemokraternas fall är det lätt att ana en speciell förklaring till den oklarhet som vilar över budgetmotionen. Den nya partiledningen vill till varje pris undvika kritik från LO och partiets vänsterfalang, samtidigt som den inser att mycket av det som alliansregeringen genomfört är populärt bland de väljare man måste vinna. Resultatet blir en ganska så äventyrlig balansgång mellan ståndpunkter och krav som inte är helt förenliga med varandra. Vinner man valet så blir det ännu svårare.

Läs mer om