Det segregerade Uppsala
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Däremot har seklernas anpassning till invandringen inte medfört någon nämnvärd integration. Invandrargrupper bosätter sig i vissa bostadsområden eller kommundelar medan de inte alls finns representerade i andra. I de väletablerade villaområdena Nåntuna och Vilan har sju procent av invånarna utländsk bakgrund, i Vårdsätra nio procent och Sunnersta tio procent. Ännu mindre är andelen i Jumkil och Rasbo där bara fyra procent har invandrarbakgrund.
I en debattartikel i gårdagens UNT beklagar tre miljöpartister den bristande integrationen och begär att bostadssegergationen beaktas när Uppsala nu byggs ut för fullt.
Det är lätt att instämma i detta — dessvärre i vetskapen att det är lättare sagt än gjort att ändra på saken. Ett problem är den ensidiga inriktningen på bostadsrätter i kommunen. Enligt traditionen bosätter sig många invandrare i hyresrätter.
Det går också att vända på problemet. Invandrares kompetens och yrkesskicklighet borde kunna användas bättre — så att de får adekvata jobb och därmed möjlighet att i samma utsträckning som övriga Uppsalabor kunna välja bostadsform.