Det svarta guldet korrumperar

Uppsala2005-08-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
FN:s olja mot mat-program räddade Irak undan massvält, men har kritiserats för misskötsel och Saddamvänlighet. Nu lämnar programmets förre chef, Benon Sevan, FN samtidigt som den slutgiltiga granskningen av programmet ska presenteras. En slump? Knappast.
Redan i en delrapport pub­licerad i februari kunde FN:s egen utredare Paul Volcker peka på en rad missförhållanden som kantat projektet från början till slut. För att kunna organisera oljeförsäljningen behövdes en bank och företag som skötte export och import. Enligt Volckers rapport bröt FN mot sitt eget reglemente vid samtliga upphandlingar.
Själva oljehandeln sköttes således via FN-organ, men det var Saddam Hussein — inte FN — som beslutade om vilka som skulle få köpa olja. Köparna tilldelades sedan rättigheter att köpa olja, så kallade oljecheckar. Den irak­iska regimen använde med stor sannolikhet dessa som mutor. Checkarna var i sig inte värda någonting, men genom att sälja dem till köpsugna oljebolag kunde innehavarna göra stora vins­ter. På listan över mottagare samsas västeuropeiska politiker med terroriststämplade rörelser och
diktaturer. Även den nu avgående Sevan fanns med på listan.

Vi uppfostras att hylla FN:s godhet. Det är organisationen som inte kan göra fel. Förenta nationerna har tveklöst gjort mycket för världens folk, men verksamheten har också kantats av ineffektivitet och korruption. Det är talande att kritiken mot olja mot mat-programmet har fått mycket liten uppmärksamhet i Sverige, trots att den har varit känd sedan länge.
Läs mer om