Det finns uppenbarligen en skillnad mellan olika länder i synen på djur och deras lidande. I norra Europa är man av gammal tradition mer känslig för hur djuren har det än i den södra delen. I EU har det varit svårt att få majoritet för att förbättra djurens livsvillkor. Inte minst Marit Paulsen (fp) har slitit länge i EU-parlamentet för att husdjuren ska få det bättre.
Den nu aktuella frågan gäller hur långt man kan transportera djur utan vila. Sverige har tillsammans med en grupp andra länder drivit på för en maxtid på åtta timmar. Flera länder ville inte ha någon gräns över huvud taget. Det irländska ordförandeskapet förberedde en kompromiss där det ingick vila inne i vagnen med vissa mellanrum.
Men förslaget var alltför dåligt, tyckte den svenska jordbruksministern Ann-Christin Nykvist med rätta och fick med sig tillräckligt många länder för att stoppa förslaget. Resultatet blir alltså att hela frågan skjuts upp.
Därmed är saken inte avgjord. Det kan ju mycket väl hända att det aldrig går att få majoritet för ett acceptabelt förslag. Här finns mäktiga ekonomiska intressen som driver på för att transportera djur mycket långa sträckor. Efter EU:s utvidgning kan det vara ännu mer ekonomiskt fördelaktigt att transportera djur långt bort till länder med ännu lägre slaktkostnader.
Vän av ordning undrar förstås varför djuren alls ska transporteras så långt i levande skick. Det måste från alla synpunkter, inte minst köttets smak, vara bättre att djuren slaktas efter en så kort transport som möjligt. Att transportera kött måste vara lättare och bättre än att transportera levande djur.
Sverige har, trots att det blir allt glesare mellan slakterierna, hårdare regler än EU för djurtransporter. Dem kommer vi att få behålla. Men också i vårt land transporteras slaktdjur långt på grund av de långa avstånden till de stora slakterierna, sedan rader av små slakterier lagts ned. Men de svenska reglerna är trots allt betydligt bättre än EU:s.
EU:s jordbrukspolitik är på alla möjliga sätt en katastrof, för oss konsumenter i Sverige, för EU och inte minst för u-länderna. Den borde reformeras från grunden, men hittills har framför allt Frankrike stoppat nästan alla förslag till förbättringar. Med det stora och fattiga jordbrukslandet Polen som ny medlem lär det inte bli lättare att genomföra de nödvändiga förändringarna.
Alldeles oavsett hur det går med EU:s svårbegripliga jordbruksstöd borde alla kunna enas om att djur inte ska behöva lida i onödan. I bästa fall kommer den insikten så småningom att slå igenom i hela EU. En utredning har visat att de allra flesta uppfödare inom EU har ett slakteri inom åtta timmars transporttid. Då borde förslaget om transport i maximalt åtta timmar rimligtvis kunna bli regel för alla.