Domare måste kunna kommunicera
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Ett utredningsförslag i ämnet lades fram i början av december. Tanken är att bättre kommunikation med media och allmänhet kan öka det tydligen sjunkande förtroendet för domstolarna.
Vi hoppas att utredarna har rätt. För att kommunikationen skall fungera bör ju domarna ha en verksamhet av god kvalitet att berätta om. Brister därvidlag kan på längre sikt inte kompenseras med bättre PR.
Pengar bör därför inte kanaliseras bort från själva verksamheten till frestande och onödiga administrativa nyskapelser. Mediedomare, servicevärdar och en bemötandeombudsman föreslås i utredningen.
Bara ordet "bemötandeombudsman" får mig att rysa. Service skall alla anställda i den offentliga förvaltningen ge enligt lag. Tala med media i rimlig omfattning borde alla ordinarie domare vara i stånd till.
Det är en fråga om attityd och respekt för det omgivande samhället, och kanske lite medieträning.
Ett föredöme är hovrättslagmannen Göran Ewerlöf som efter domen i det beryktade våldtäktsmålet mot "stureplansprofilerna" förra hösten lugnt och sakligt lyckades mota det flåsande mediedrevet i grind. En modig man som gjorde allt rätt. En förtroendeåterupprättare.
Nämndemännen å sin sida bör bidra till att stärka förtroendet för domstolarna genom att hålla helt tyst. Deras kontakter med massmedia blir sällan lyckade. Minns bara debaclet i Arboga och fadäserna under styckmordsrättegången. Sådant kostar både förtroende och pengar. För att inte tala om lidandet för inblandade parter.
Språket är domarnas arbetsredskap och det måste vara tekniskt och precist, inte minst ur rättssäkerhetssynpunkt. Säkerligen kan språket i domarna förenklas och förbättras, men det är fackspråk det handlar om, inte vardagsspråk. Muntligt kan det vara enklare att lägga ut texten än i den skriftliga domen.
Ingen gagnas dock av domare som släpper på den juridiska stringensens krav för att ställa sig in hos massmedia. Det om något vore ett hot mot rättsstaten. Torrheten har ett egenvärde.
Lätt är det inte att balansera mellan juridisk korrekthet och populär - eller vulgär - tillgänglighet. Sannolikt är det därför det tar emot hos domarna att komma ut och ner.
Och visst är det skönare på piedestalen än på marken inför frågande journalister och allmänhet. Men det är nödvändigt att domarna inser att de måste kommunicera med omvärlden. Att det går att göra bra har vi sett. Att ha en egen strategi och inte bara reagera underlättar.
Egentligen skall domarna vara tacksamma för allmänhetens omättliga intresse. Vore inte rättsväsendet centralt i dagens samhälle skulle strålkastarljuset riktas någon annanstans.