Dumt att kasta bort kompetens

Framtidsrecept. Sverige behöver kunniga människor.

Framtidsrecept. Sverige behöver kunniga människor.

Foto: Therese Jahnson / SvD / SCANPIX

Uppsala2013-10-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

”Sverige tappar högutbildade” – rubriken från tisdagens UNT pekar på ett oroväckande faktum. Det bådar nämligen inte gott för framtiden att Sverige anser sig ha råd att avvisa ambitiösa personer – från länder utanför EU – så fort deras studier eller forskningsprojekt har avslutats. Nuvarande visumregler placerar Sverige sist i Europa gällande att ta tillvara kompetens från tredje land.

Spelplanen för världsekonomin håller på att förändras i grunden, genom växande global konkurrens. Fabriksproduktion flyttas allt oftare till de fattiga länder, som tidigare har levt i globalt utanförskap. För att kunna upprätthålla nuvarande välfärdsnivåer i västvärlden är forskning och innovation – samt den näringslivsutveckling som sådan medför – centrala byggstenar.

Sverige behöver alltså odla och förvalta akademisk kompetens, med tanke på framtiden. Men redan nu råder matchningsproblem på den svenska arbetsmarknaden, och många företag inom kunskapsintensiva branscher vittnar om bristen på kvalificerad personal.

Samtidigt har antalet utomeuropeiska sökande till de – sedan 2011 avgiftsbelagda – svenska utbildningarna minskat, och de som trots det väljer att studera här förlorar sitt visum bara dagar efter avslutat program.

Därmed bjuds de heller inte någon riktig chans att etablera sig på arbetsmarknaden. Eller som Sujit Kootala, indisk forskare inom medicinteknik vid Uppsala universitet, uttrycker det i UNT: ”Problemet är att man i regel inte har tid att ägna sig åt jobbsökande, speciellt inte under sista året”.

I andra europeiska länder resonerar man annorlunda. I Tyskland får studenterna ett och ett halvt år på sig att söka jobb. I Holland tolv månader.

År 2011 föreslog även en svensk utredning om migration, som genomfördes på regeringens initiativ, att internationella studenter ska få stanna i Sverige sex månader efter avslutad utbildning, för att söka jobb, samt att permanent uppehållstillstånd bör utfärdas för doktorander. Fast sedan har inte mycket hänt.

För närvarande pågår dock ett projekt inom EU-kommissionen med att utarbeta ett nytt EU-direktiv i frågan. Där föreslås bland annat att utomeuropeiska studenter ska få stanna 18 månader efter avslutat program, i samtliga EU-länder. Förslaget är bra, det betonar tydligt kompetensens värde. Frågan är bara varför Sverige inte redan har agerat i den riktningen.

Visst går det även att ha invändningar mot ett mönster där rika länder suger upp spetskompetens från fattigare sådana. Men det nätverksbyggande och ökade välstånd som en karriär i väst möjliggör, har ofta också positiva spridningseffekter i personens hemland.

Framför allt löser man dock knappast ”brain drain-problematiken” genom att sätta upp hinder för personer av ett visst ursprung som söker förverkliga sina karriärmål och ambitioner.

Läs mer om