Numera är det fler än bara infödda Uppsalabor och inflyttade studenter som har upptäckt hur trivsam staden är. Uppsalas befolkning ökar stadigt varje år och bostadspriserna följer efter. Det byggs så att det knakar, men takten är ändå inte hög nog. Följden går att se i varje mäklarkontors skyltfönster. Priset på villor och bostadsrätter i Uppsala är mycket högt, och det fortsätter att stiga.
De höga fastighetspriserna påverkar Uppsalahushållens ekonomi negativt. Enligt en färsk undersökning av Föreningssparbanken är Uppsala den i särklass dyraste kommunen att leva i om man bor i villa. Skillnaden mot exempelvis Enköping är svindlande. Stämmer undersökningens siffror har en tvåbarnsfamilj med villa i Enköping kvar fyra gånger så mycket pengar efter det att alla nödvändiga utgifter är betalda.
Förutom att det höga priset driver upp ränte- och amorteringskostnader skapar det också en hävstångseffekt som gör att även andra kostnader stiger, exempelvis fastighetsskatt och underhållskostnader. Avgörande för placeringen har varit en kombination av boendekostnader och Uppsalabornas inkomster. För även i Stockholm är huspriserna högt uppdrivna, men där är löneläget högre. Många i Uppsala jobbar inom statlig sektor och har därför något lägre löner.
Det är i grund och botten ingenting konstigt att huspriserna är högre i attraktiva områden än i mindre tilltalande. Bostadsmarknaden fungerar ju enligt marknadsekonomins principer om utbud och efterfrågan. Om det finns fler villaköpare än villor så stiger priset till dess att fördelningen mellan köpare och säljare är någorlunda jämn. Att priset sätts efter marknadsekonomiska principer är emellertid inte detsamma som att ett husköp i Uppsala är helt riskfritt. Det finns mycket som tyder på att värdet på Uppsalas bostadsmarknad är uppblåst och övervärderat. Hög efterfrågan i kombination med historiskt låga räntor har drivit priserna till skyhöga nivåer, och det är bara en tidsfråga innan det kommer att orsaka villaägarna stora problem.
När konjunkturen vänder uppåt kommer även räntorna att följa med, och då riskerar prisbubblan att spricka. Marginalerna är redan i dag mycket snäva för många husägare. När alla nödvändiga utgifter är betalda har en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i Uppsala bara drygt 1 500 kronor kvar att leva på under en månad. Eftersom husköpen ofta till stor del är lånefinansierade kommer även en liten räntehöjning göra situationen svår för många familjer och tvinga fram husförsäljningar. Det kommer i sin tur att öka utbudet av villor vilket kan komma att leda till lägre priser. Risken är då stor att många familjer har lån kvar också efter att huset är sålt.
Minnet är ibland kort här i landet. Det är knappt 15 år sedan den senaste stora fastighetskrisen i Sverige och riskerna för en ny nedgång är uppenbara. Husköpare i Uppsala borde tänka på att historien till och från faktiskt upprepar sig.