Dystert för frihandeln
Ledare Det går ett spöke över världen, protektionismens spöke. Inte minst i USA, där patriotismen och kraven på skydd för de egna produkterna slagit följe, tycks stödet för frihandel bli allt svagare trots president George W Bushs ständiga försäkringar om motsatsen.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Detta är bara några exempel på vad som riskerar att bli ett allvarligt världsproblem. Redan tidigare har världshandelsorganisationen WTO givit EU rätt att införa strafftullar som motdrag mot amerikanska exportstöd. WTO har dessutom givit EU rätt när det
gäller de amerikanska ståltullarna så att EU kan införa ytterligare strafftullar.
Inte för att EU är någon ängel i dessa sammanhang. EU:s jordbrukspolitik drabbar både de egna konsumenterna och en rad fattiga länders jordbruksexport. EU:s motstånd mot genförändrade produkter retar USA, som inte har hittat några vetenskapliga argument mot sådana varor.
EU kräver detaljerad information om varje genförändrad vara, vilket USA uppfattar som handelshinder. Detsamma gäller EU:s hårda regler för kemikalier.
På tre år har 2,7 miljoner jobb inom tillverkningsindustrin försvunnit i USA. Det har lett till att allt fler röster höjs för att amerikansk bomulls- och textilindustri måste skyddas. Särskilt den snabbt ökande importen från Kina har utmålats som orsak till de förlorade jobben i USA.
Men att jobben har försvunnit beror framför allt på den dåliga konjunkturen och strukturrationaliseringarna. Detsamma gäller för många andra länder där arbetslösheten har ökat. Detta har stärkt de protektionistiska
stämningarna världen över.
Enklare produktion flyttas till länder med låga löner, vilket betyder att jobb försvinner i länder med högre löner. Det drabbar kortsiktigt dem som förlorar sina jobb, men på längre sikt vinner alla på att varor tillverkas där det är billigast.
Det finns inget skäl varför enkla textilprodukter, som tillhör de varor som fattiga länder har lättast att sälja till den rika världen, ska tillverkas i det tekniskt avancerade och rika USA. Än mindre finns det anledning för USA att skydda sin textilindustri från konkurrens från Kina. Den extremt snabbväxande kinesiska ekonomin kommer snart att bli en tacksam marknad, inte bara för amerikanska varor.
Den svåra och långa världsdepressionen på 30-talet berodde i stor utsträckning på de handelshinder som världens länder byggde upp mot varandra då. En upprepning måste till varje pris förhindras.
Men läget är inte bara dystert. I går enades toppolitiker från hela den amerikanska kontinenten om en kompromiss som så småningom eventuellt kan leda till ett frihandelsområde från Alaska till Eldslandet.