Effektivare med småskaligt
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
För att få fler sjukskrivna i arbete bör a-kassan vara hög från början - för att sedan snabbt sänkas till en relativt låg nivå. Det kommer Socialförsäkringsutredningen att föreslå, och argumenten för detta utvecklades i går i en artikel på DN Debatt av de bägge utredarna Anna Hedborg och Patric Hägglund.
Eftersom den nya regeringen just genomdrivit en åtstramande reform av a-kassan visar sig arbetsmarknadsministern föga trakterad av förslaget. Sven-Otto Littorin påpekar, med rätta, att de allra flesta arbetslösa ju inte går från en långtidssjukskrivning till arbetslöshet, utan att de är friska och hamnar i arbetslösheten av det trista skälet att de förlorat sitt jobb. Att då generellt höja ersättningen är det samma som att vidta en slösaktig åtgärd med låg precision.
Det ter sig oklokt under alla omständigheter - och vore naturligtvis politiskt rent enfaldigt mot bakgrund av att man just genomdrivit en reform av motsatt innebörd, som haft ett inte obetydligt politiskt pris och ännu bara börjat infria förhoppningarna.
Man kan för övrigt också fråga sig om inte den i sak rimliga idén om en snabb sänkning av nivån som de bägge föreslår skulle medföra att så förhållandevis få i målgruppen lockades att hela reformen skulle bli mer eller mindre meningslös.
Med detta är förstås inte sagt att inga ansträngningar ska göras för att få sjukskrivna tillbaka i arbete. Men förmodligen skulle det vara effektivare med specifika åtgärder, riktade direkt till den enskilde - rehabilitering och samordning mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.