Under gårdagen beslöt den egyptiska militären att vräka anhängare till den avsatte presidenten Mursi som slagit upp läger runt om i Kairo. Det är inte klart hur många som dödats i militärens konfrontation med demonstranterna. Talespersoner för Muslimska brödraskapet uppger att över 600 människor dödats. Oberoende källor säger däremot att mellan fyrtio till över hundra människor dött. Kyrkor bränns ner av arga folkmassor och Mursi-anhängare barrikaderar sig på gator. Militären har även utlyst en månads undantagstillstånd.
Det är en extremt oroande utveckling. Sedan militärens statskupp har många människor mist livet i sammandrabbningar mellan Mursi-anhängare och militären. De civila krafterna i interimsregeringen har uppmanat till en fredlig dialog med det Muslimska Brödraskapet. Men militären verkar inte vilja lyssna, utan är fast inställd på att krossa Mursi-anhängarna.
President Mursi var ingen demokrat. Mursi ville bland annat tygla civilsamhället genom tuffa regler kring finansiering och demonstrationsrätt. Och han hade svårt för att lyssna på oppositionen. Men han var folkvald och representerade en organisation med en stor skara av anhängare. Anhängare som nu är helt uteslutna från den politiska processen och som tappat all tilltro till demokratiska val. Det finns därför en risk att anhängarna radikaliseras och tar till våld för att kämpa för sin sak.
Samtidigt är det betänkligt tyst från amerikanskt håll. Den amerikanska linjen har varit att tona ned militärens statskupp. Utrikesminister John Kerry har sagt att militärens agerande återupprättade demokratin. Att Vita Huset inte vill kalla en statskupp för en statskupp har en enkel förklaring. Skulle amerikanska myndigheter erkänna militärens avsättning av Mursi som en statskupp skulle det förhindra landets ekonomiska och militära stöd till Egypten.
Obama vill undvika att förarga den egyptiska militären. Det är synd. Den egyptiska militären behöver nämligen starka påtryckningar för att få slut på dödandet. Ett amerikanskt hot om att dra in över en miljard dollar i ekonomiskt stöd skulle förmodligen få militären att lyssna.
Det Muslimska Brödraskapet kräver att Mursi återinstalleras som president. Men de måste inse att det inte lär bli någon återgång till hur det var före militärkuppen. En frigivning av Mursi skulle skada militärens anseende. Representanter för det Muslimska Brödraskapet uttryckte tidigare att de var villiga att släppa kravet. Och ett tag såg det ut som att interimsregeringen kunde föra en dialog med det Muslimska Brödraskapet. Men den blodiga konfrontationen mellan militären och Mursi-anhängare lär ha ändrat på den attityden. Omvärlden måste uppmana till dialog mellan parterna. Annars riskerar den egyptiska våldsspiralen att förvärras.