Ekologisk mat är inte nyttigare

Uppsala2009-05-02 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Ekologiskt, rättvisemärkt, kravmärkt. Etiketterna vimlar och det blir alltmer komplicerat att köpa mat. Vad ska vi välja om vi vill vara ansvarsfulla och inte försämra klimatet och samtidigt äta nyttig mat och inte bli feta? Debatten rasar.
In i denna heta strid har Marit Paulsen (FP), kandidat till EU-parlamentet, kastat sig med en bok om maten, Lurad av laxen. Och bland alla de kontroversiella ämnena i boken är nog hennes skriverier om den ekologiskt odlade maten det mest omstridda.
Men är Marit Paulsen verkligen en expert? Jo, hon har läst på, det är ingen tvekan om saken. Och för en tid sedan fick hon stöd av den respekterade vetenskapsjournalisten Jenny Jewert. Forskarna själva brukar ofta vara lite försiktiga med att kasta sig in i de hetaste debatterna eftersom det är lätt att bli missförstådd.

Hur är det då med den ekologiska odlingen? Är ekologiskt odlad mat godare? Den frågan kan ju bara varje individ svara på själv. Är den ekologiska maten nyttigare? Nej, svarar Marit Paulsen och Jenny Jewert med en mun. Trots många undersökningar har ingen lyckats hitta något som skulle tyda på att ekologiskt odlad mat är nyttigare.
Däremot har den stora nackdelar: Skördarna blir avsevärt mindre. Siffrorna varierar något men vi skulle behöva minska jordens befolkning ungefär till hälften och ändå äta mest vegetariskt, om alla skulle bli mätta och all odling skulle vara ekologisk. Om ekoodlaren själv har djur blir skörden större men ändå inte mer än tre fjärdedelar av den konventionellt odlade.
Ekologiskt lantbruk minskar inte heller övergödningen. Men det räcker inte med det. Med konstgödsel binder åkern mer solenergi. Energivinsten är många gånger större än energiförlusten vid tillverkningen av konstgödsel. Eftersom skörden blir så mycket större med konstgödsel lagrar växterna in mer koldioxid. En del kan man direkt omvandla till energi, t ex halm. Marit Paulsen skriver: "Om man är varsam kan åkerjorden lagra ganska stora mängder kol (så kallad kolfälla)" , vilket alltså gynnar klimatet. Och räknar man urlakning av näringsämnen per kilo ätbar skörd är ekoodling sämre än konventionell odling.

Den stora fördelen med ekoodling är frånvaron av bekämpningsmedel. Visserligen har bekämpningsmedlen på senare år blivit betydligt mindre farliga än förr, men det finns fortfarande bekymmer med att de kommer ut i vattnet. Förhoppningen är att den tekniska utvecklingen ska lösa också det problemet så småningom.
Målet för jordbruket bör vara hög produktivitet och återhållsamhet med kemiska bekämpningsmedel. Närodlat är bäst, men det är ingen lösning för storstäderna. Stallgödsel är bra men ekologisk odling har stora nackdelar jämfört med konventionell odling, framför allt att jordens befolkning inte kan mättas med ekologisk mat.
gunvor.hilden@comhem.se
Läs mer om