Det var en lång och hård debatt, men utslaget blev till slut entydigt: socialdemokraterna i Skåne sade nej till förslaget att hålla folkomröstning om EU:s nya grundlag.
Statsminister Göran Persson har redan avvisat tanken på en folkomröstning och samtliga riksdagspartier - utom hans egna samarbetspartier v och mp - stöder hans linje i denna fråga. Men internt är socialdemokraterna, liksom flera andra partier, alltjämt splittrade i synen på EU. Efter skrällen i Europaparlamentsvalet i våras har Nils Lundgrens Junilistan föresatt sig att kämpa för en folkomröstning. Partiet är drivande i nätverket Folkomröstning nu, som består av EU-negativa partier och organisationer.
Det finns dock ingen anledning att tro att det är av demokratisk omsorg eller proceduriell principfasthet som kravet på en folkomröstning förs fram. De inblandade organisationerna hoppas helt enkelt på att ett nej ska sätta käppar i hjulet på EU-maskineriet.
Tio år efter att svenska folket sade ja till EU-medlemskapet vill motståndarna alltjämt att Europadebatten ska handla om ja eller nej. Bättre vore naturligtvis att diskutera EU:s framtid på ett mer konstruktivt sätt.
Det här verkar centerns Maud Olofsson ha tagit fasta på. I ett brev till statsministern föreslår hon kommunala diskussionsforum som komplement till de vanliga remissrundor som alltid äger rum före ett riksdagsbeslut.
Tillsammans med riksdagens ledamöter skulle kommunpolitiker och medborgare diskutera för- och nackdelar med förslaget. På så sätt får folket möjlighet att föra fram synpunkter och riksdagens ledamöter får ett bra beslutsunderlag.
En sådan bred diskussion skulle kunna bidra till en djupare kunskap om hur EU fungerar och vad medlemskapet kan användas till. Hellre det än ytterligare en folkomröstning, som med all sannolikhet bara skulle resultera i pajkastning och överdrifter från både ja- och nej-sidan. Det har vi - tyvärr - sätt förut.