En farlig kubanska

Uppsala2004-09-23 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I dag öppnar bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Tusentals bibliotekarier, bokhandlare och kulturverksamma från Sverige och andra länder samlas bland montrar och i seminarierum för att ta temperaturen på bokintresset.

Det internationella inslaget brukar alltid vara stort på mässan och så också i år.

En person som däremot inte kommer att infinna sig trots att hon står med i programmet är kubanskan Gisela Delgado. Hon skulle ha framträtt i dag på den stora scenen på det internationella torget och frågats ut om de fria biblioteken på Kuba av journalisten och författaren Thomas Gustafsson. Anledningen till att det inte blir av är att hon inte fått utresetillstånd av de kubanska myndigheterna.

Det är hon van vid. Hon tilldelades Lars Leijonborgs frihetspris för ett par år sedan och skulle komma till Sverige för att hämta det. Hon fick inte tillstånd att resa ut och fick i stället motta priset i bostaden vid ett senare tillfälle.

Gisela Delgado är en farlig person, åtminstone i Castroregimens ögon. Hon var med och startade de fria biblioteken på Kuba, en rörelse som vuxit fram till ett nätverk för de kubaner som söker litteratur utanför den trånga ram som regimen ger i de statliga biblioteken.

Dock drabbades hela den kubanska demokratirörelsen av ett svårt avbräck förra våren när upp emot 80 demokratiförespråkare och journalister fängslades. De flesta dömdes till långa straff, många till 15-20 års fängelse. Brottet var att de vänt sig mot regimen, dvs de försökte på fredlig väg föra in demokrati på Kuba.

Bland de fängslade finns också Gisela Delgados make Hector Palacio som nu, liksom de flesta av fångarna, lever under svåra umbäranden i fängelserna.

Vid arresteringarna av fångarna beslagtogs mängder med material hemma hos de fängslade och bland alla böcker och annat informationsmaterial lade regimen beslag på just de 1 125 dollar som Gisela Delgado fått i pris av Lars Leijonborg.

Gisela Delgado ger sig inte. Trots att hennes make drabbas varje gång hon företar sig något som misshagar regimen fortsätter hon att verka för den fria biblioteksrörelsen och för en demokratisering av Kuba. Hon och övriga demokratiförespråkare får stöd inte minst från Sverige men också från EU. Det har dock inte hjälpt så här långt. Ännu en tid sätter regimen stopp för all demokratisering.

Läs mer om