En halv medlem

En halv medlem. Så brukar Sverige betecknas av utländska EU-entusiaster. Landet som både är med och inte med, som säger ja till medlemskap men med förbehåll och nej till euron och en massa annat. EU är bra i den mån som det liknar Sverige, annars inte.

Uppsala2004-04-14 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
De svenska partierna är numera tämligen ointresserade, möjligen med det överraskande undantaget centerpartiet, som är entusiastiskt för federalism, av partiet tolkat som detsamma som maktdelning. Folkpartiet, tidigare så entusiastiskt, har svalnat betydligt, antagligen därför att man har upptäckt att EU-entusiasm inte ger några väljare. Då är det bättre med övergångsregler.
Statsminister Göran Persson, som tidigare gillade EU och tyckte att livet var underbart när han var EU:s ordförande, har också förlorat engagemanget. Nu gäller det i första hand att se till att EU ska göra så lite som möjligt och att allt ska förbli som det varit i varje detalj. Förändringar är något hotfullt och bör undvikas.

Det är stämningen i vårt land två månader före valet till EU-parlamentet. Alla partier ligger lågt. Ingen kan tro att det pågår någon sorts valrörelse. Färska siffror tyder på ett lågt valdeltagande, kanske lika lågt som förra valet till EU-parlamentet för fem år sedan då valdeltagandet var låga 38,8 procent.
Svensk politik saknar Europaperspektiv, skriver Markus Uvell, vd för Demoskop, i en bitter artikel i Dagens Nyheter. Sex av tio svenskar uppfattar Sverige som ett föredöme för andra länder, särskilt socialdemokrater ser Sverige som ett ideal.
Att detta är sant visas av att statsministern talar om för de nya medlemmarna att de måste ha en svensk skattepolitik, annars får de inte EU-bidrag. Detta har föga överraskande mottagits med ett fnysande i de utpekade länderna. Där påpekar man med all rätt att Sverige ju uttryckligen motsatt sig en gemensam skattepolitik i EU. Och då är det faktiskt skattekonkurrens som gäller.

Med denna allmänna grinighet som bakgrund är det inte så konstigt att de politiska partierna i vårt land inte tror sig om att vinna väljare med visioner om ett närmare europeiskt samarbete. Den som undrar varför ja-partierna tycker
att Sverige ska vara med i EU får inte mycket vägledning. Vältaligheten i alla läger gäller i stället vad som är fel med EU, och det är mycket.
Vilket parti ska då väljaren rösta på den 13 juni? Rösta på oss för vi vill ha folkomröstning om EU:s grundlag, säger vänsterpartiet, miljöpartiet och junilistan, trots att denna fråga avgörs av regering och riksdag, inte i EU-
parlamentet. Rösta på oss för vi vill att Sverige ska lämna EU, säger vänsterpartiet och miljöpartiet, trots att den frågan inte heller avgörs i EU-parlamentet.
Och vad säger då de partier som verkligen vill göra en insats i EU-parlamentet? Inte mycket, i alla fall inte än. Vi får väl hoppas på en skärpning, och ska man nå ut med budskapet är det bråttom.
Läs mer om