Från årsskiftet får hela Kanada den klimatskatt som tidigare funnits i delstaten British Columbia, på svenska kallad Avgift och utdelning. Den gröna skatteväxlingen har inte fått så stor uppmärksamhet som den borde. En förklaring kan vara att den är så enkel, rentav simpel, för att vara en skatt. Kan det verkligen fungera?!
Avgift och utdelning går alltså ut på att man betalar en avgift på alla utsläpp, allt man köper och allt man kör. I ett slutet system betalas sedan pengarna ut till hela befolkningen. Den med låg ekonomisk standard, som orsakat låga utsläpp, får lika mycket som mångmiljonären, som orsakat betydligt mer. Det folkliga stödet i Kanada för modellen har växt allt eftersom.
Det verkligt geniala är att staten kan sätta avgiften efter utsläppsmålen, och skruva upp avgiften med tiden. Frågan är vad som händer med Kanadas ekonomi om tio år när avgifterna börjar bli riktigt höga? Hur påverkas viljas att skapa och driva företag när frukten av ansträngningarna fördelas lika till alla? Ett svar är att dessa ansträngningar måste bli mer klimatsmarta och använda förnybar energi. Ett annat svar är att fler länder borde följa Kanadas exempel. Klimatet kan som bekant inte vänta.