En ny agenda för Kuba
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Konferensen samlade mellan 200 och 300 deltagare. Förutom oppositionella kubaner deltog politiker och journalister från en rad olika länder. Det är tydligt att det är stora saker på gång när de tidigare så förtryckta oliktänkande på Kuba nu höjer sina röster och skanderar "frihet", "demokrati" och till och med "ner med Castro".
Det är ännu långt ifrån riskfritt, men konferensen i sin helhet gick trots allt att genomföra utan att polisen ingrep.
Men alla som sympatiserar med de demokratiska idéerna var för den sakens skull inte övertygade om arrangemangets förträfflighet. Någ-ra av landets ledande dissidenter höjde ett varnande finger för att det kan komma surt efter.
Om regimen lyckas koppla ihop mötet med USA kan deltagarna i värsta fall dömas till långa fängelsestraff för förräderi. För på Kuba är det fortfarande Castro som styr.
Redan innan mötet hunnit börja hade ett dussintal utländska gäster utvisats, och andra stoppats redan på flygplatsen. EU:s människo rättsansvarige på plats konstaterade att detta kommer att påverka unionens relationer med Havanna. Dessa nyheter var förstås extra genanta för den spanska regeringen som nyligen förmått övriga EU-länder att häva sina diplomatiska sanktioner mot Kuba.
Konferensen medför i alla händelser att världens blickar riktas mot Kuba. Öppenhet gör underverk. Sedan turismen blev landets största inkomstkälla har antalet politiska fångar minskat stadigt och är nu nere på knappt 300.
Det är visserligen 300 för många, men bara en knapp fjärdedel jämfört med för tio år sedan. Även det som tilldrog sig i helgen bidrog till att öppna landet mot omvärlden. Ju mer som blir känt om Kuba, desto svårare blir det för EU och andra aktörer att blunda för att landet fortfarande är en fullfjädrad, kommunistisk diktatur.