En president i knipa
LEDARE Den pakistanske presidenten Pervez Musharraf har med en hårsmån klarat sig undan två självmordsattentat. Fjorton människor dog och fyrtiosex skadades i den andra attacken som ägde rum strax före jul. Vem eller vilka som ligger bakom attentaten är ännu inte känt.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Musharraf, som fram till hösten 1999 var landets överbefälhavare, kom till makten genom att avsätta den då folkvalde premiärministern Nawaz Sharif. Denne anklagades officiellt för flygplanskapning och mordförsök och dömdes senare till livstids fängelse, men fick möjlighet att gå i landsflykt om han gick med på att aldrig mer bedriva politisk verksamhet. Det var en tydlig signal till övriga politiska motståndare: Stanna och fängslas eller fly och överlev. Alltsedan dess har fältet legat öppet för Musharraf som självsvåldigt också har utsett sig till president.
Efter USA: s krig mot talibanregimen i Afghanistan har den pakistanske militärdiktatorn motvilligt tvingats att välja sida. På den ena sidan finns landets hårdföra radikala grupper som högljutt protesterar mot samarbetet med USA som i Pakistan har en viktig allierad i kampen mot terrorism. Och på den andra sidan finns landets mer moderata grupper som är oroliga för att man ånyo ska hamna i internationell isolering med sanktioner och försämrad ekonomi som följd.
Spänningarna mellan dessa grupper gör att vilken sida Musharraf än väljer så beger han sig ut på ett gungfly. Det logiska blir då att inte välja alls och försöka hitta en slags "tred-je väg". Den vägen har efter den senaste tidens snabba händelseutveckling kommit att kantas av mer centralstyrning och mer överföring av makt till presidenten, som nu har fått vittgående befogenheter. En del av dessa består i att när som helst kunna upplösa parlamentet och avskeda regeringen.
Det är en farlig utveckling i ett land som förfogar över massförstörelsevapen och där närmare en tredjedel av alla högt uppsatta officerare bekänner sig till den mest radikala grenen av islam. Vilka skulle konsekvenserna bli om fundamentalistiska officerare i en kupp skulle avsätta presidenten?
De båda attentaten indikerar att det inte är en helt osannolik utveckling. En diktator som själv sätter sig på tronen kan väl rimligen heller inte räkna med att han ska avsättas i fria val eftersom han själv avskaffat de fria valen.