En strimma av hopp
Det palestinska presidentvalet avlsutades på övertid i går kväll. Vallokalerna hade öppet två timmar extra eftersom valmyndigheten hävdade att vägspärrar hindrat många att ta sig till röstlokalerna. Internationella övervakare anser dock att valet gått lugnt till.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den palestinska valmyndigheten var däremot mera kritisk och valde att förlänga vallokalernas öppettider med två timmar. Anledningen sades vara att israeliska vägspärrar hindrat väljarna att komma till vallokalerna. I den östra, palestinska delen av Jerusalem ringlade sig köerna till de fem postkontor som hade öppet för de palestinier som lever i Jerusalem. Dock sades många av dem som registrerat sig ha valt att avstå från valet eftersom de påstods vara rädda för att förlora sina sociala rättigheter om de deltog.
Att den nye palestinske presidenten som, när detta skrivs, av allt att döma blir den 69-årige Mahmud Abbas har stora förväntningar på sig är en truism. Efter decennier av konflikt i regionen är ledan stor, inte bara hos större delen av de egna utan också i omvärlden. Abbas har tydligt deklarerat att han är trött på striderna och vill ha fred.
Vägen mot fred och stabilitet i området är trots detta inte given och det finns många hinder för den nye presidenten att övervinna — eller kringgå. I Israel har premiärminister Ariel Sharon berett marken för en mer försonlig och fredlig relation till palestinierna genom att ha fått knessets klartecken till att dra tillbaka trupp och bosättningar från Gazaremsan. Arbetarepartiet har också inträtt som partner i regeringen för att skapa en bredare politisk bas för den förändrade politiken.
Dock finns det en faktor som båda parter måste hantera — Hamas. Israel kräver att den nye palestinske ledaren ska se till att Hamas och andra militanta grupper ska avväpnas och oskadliggöras. Abbas har hittills deklarerat att han inte tänker göra detta. Om han ändå lyckas få dessa krafter att iaktta vapenvila eller på annat sätt kan förmå dem att avbryta sin våldsamma verksamhet finns det en möjlighet till positiv utveckling.
Den värdighet som utmärkte det palestinska valet är viktig för i första hand palestinierna själva. Den visade att det är möjligt att genomföra en viktig demokratisk handling under ordnade former.
Den visade att värdigheten är viktig också för relationen till Israel. Ett embryo till förtroende kan ha grundlagts i går.
Men det palestinska valet är också viktigt för arabvärlden. Det går att genomföra demokratiska val mellan flera alternativ och valet kan på så sätt tjäna som föredöme för övriga arabländer. Gårdagens val visar helt oväntat att den arabiska nation som i dag framstår som mest demokratiskt utvecklad är en nation som ännu inte är en egen stat. För omvärlden inger det palestinska valet en strimma av hopp.