Men av de nya ägarna var det många som snabbt sålde vidare och gjorde sig stora vinster. Fram till och med 2011 har de totala vinsterna enligt Dagens Nyheter stigit till 64,6 miljoner, och totalt 14, 5 miljoner har delats ut till ägarna. En ofattbart stor förlust för stockholmarna och kommunen. Hur kunde de borgerliga politikerna göra något så ogenomtänkt?
Svaret är: ideologi. De borgerliga politikerna ville ge invånarna chansen att själva välja mellan olika skolor, förskolor och hemtjänst med olika inriktning. De som skulle ta över borde vara engagerade personer med personlig erfarenhet av verksamheten. De skulle få chansen att pröva sina egna idéer. Och det skulle leda till bättre och billigare verksamhet och nöjdare stockholmare.
Tanken var vacker men orealistisk. Redan EU:s konkurrensregler borde ha stoppat politikerna. De ansvariga kände till att det fanns rättsliga komplikationer. Ändå vidhöll man.
Men redan året därpå stoppades den nya idén. Det moderata borgarrådet Sten Nordin såg till att även värdet av verksamheten räknades in när en skola eller någon annan kommunal verksamhet skulle säljas. Och då blev priserna förstås helt andra. Få enstaka personer hade råd att köpa och i stället blev det ofta stora företag som tog över. Det som särskilt sticker i ögonen är förstås när jättekoncerner dribblar med räntesnurror så att de slipper betala skatt på vinsten. Sådant borde det i alla fall gå att göra något åt.
Fanns det något alternativ? Hade det gått att sälja billigt till personalen med en klausul att kommunen skulle få en fastställd del av vinsten vid vidare försäljning? Sådana klausuler förekommer i näringslivet och borde väl kunna användas också i den här verksamheten? Men så vitt jag vet har kommunen inte haft några funderingar åt det hållet.
Socialdemokraterna har ju stora problem med det här med vinst i kommunal verksamhet. Partiledaren Stefan Löfven har hållit emot när en stark opinion i hans parti har velat förbjuda all vinst i kommunal verksamhet. Men det lär inte vara många företag som är intresserade av att engagera sig om de inte får göra någon vinst. LO har just kommit med ett kompromissförslag men det är fortfarande oklart var Socialdemokraterna hamnar efter vårens partikongress.
Men hur det än går saknas det ändå en majoritet för vinstförbud i riksdagen. Miljöpartiet säger nej till sådana tankar.
Valfrihet är viktigt. Verksamheten är ju faktiskt till för dem som brukar den och därför bör de också ha något att säga till om, det vill säga kunna välja utförare.