En välkommen omprövning
LEDARE. ''Hej, det är Göran. Kan du gå med på att EU arbetar för att till våren häva vapensanktionerna mot Kina? Frankrike och Tyskland trycker på för att främja vapenexporten.'' Ungefär så kan det ha låtit när Göran Persson under EU:s toppmöte i december förra året ringde hem till Sverige och Fredrik Reinfeldt för att få stöd för socialdemokraternas ryggradslösa hållning gentemot Kina.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Vapenembargot infördes efter massakern på Himmelska fridens torg 1989. Villkoret för att de ska hävas är att Kina börjar respektera de mänskliga rättigheterna. Några egentliga framsteg på det området har
inte märkts. Till detta ska läggas att Kina har skärpt hotet mot det demokratiska Taiwan. Att avskaffa embargot sänder i det sammanhanget mycket märkliga, för att inte säga felaktiga, signaler till regimen i Peking.
USA, som har försvaret av Taiwan högt på prioriteringslistan, varnade häromdagen EU för konsekvenserna av att häva embargot. Även Stilla havsländer som Japan och Australien motsätter sig EU:s planer.
GLÄDJANDE NOG verkar det som om moderaterna har tagit intryck av såväl detta internationella motstånd som den kritik som har framförts av svenska riksdagspartier — inte minst inom den borgerliga alliansen. Moderaternas utrikespolitiska talesman Gunilla Carlsson har numera ''svårt att se'' hur Kina skulle kunna uppfylla de krav som EU ställer för att sätta i gång med vapenförsäljningen.
Därmed saknar regeringen stöd i riksdagen för sin politiska linje. När utrikesminister Laila Freivalds om en vecka träffar sina EU-kolleger bör hon därför framföra riksdagens budskap — inte regeringens.