Ett annat kd
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
@3a text:För några år sedan uttryckte han förståelse för män som misshandlar kvinnor genom argumentet att det ju finns kvinnor som faktiskt också är ragator .
Och nu i måndags menade han genom att åberopa olika källor att homosexualitet är en psykisk störning. Innan han avbröts av fullmäktiges socialdemokratiske ordförande John-Erik Thun hann han också med att uttrycka sig fördomsfullt och okunnigt om muslimers förhållande till månggifte.
OM NU Roger Fransson ändå vore en gräsrot — alla partier har medlemmar som uttalar sig såväl kränkande som korkat då och då. Men Roger Fransson är en nyckelperson i kd i Uppsala.
Han var valledare i förra valrörelsen och nu är han en av partiets främsta företrädare i och med att han sitter i fullmäktige som ordinarie ledamot. Det är alltså en ledande kristdemokrat som gjort dessa uttalanden.
Ingen kristdemokrat på plats tog avstånd från hans uttalanden. Gruppledaren Maj-Britt Andersson sade till TV 4 efteråt att hon önskar att hon sagt något då. Varför gjorde hon inte det?
De flesta — antagligen alla — andra partiföreträdare skulle ha reagerat med ryggmärgen om en av deras ledamöter agerade som Roger Fransson. De skulle ha tagit avstånd — där och då. Men Maj-Britt Andersson valde att tiga fram till dess att medierna fick tag i historien.
FRÅGAN KVARSTÅR: Varför? Är det så att Roger Fransson inte är ensam om att tycka som han gör? Är det så att det finns stämningar inom kristdemokratin i Uppsala som gör att ett snabbt och hårt avståndstagande inte skulle ses med blida ögon? Det inger i så fall oro inför framtiden.
Ett borgerligt samarbete försvåras om kd inte tar strid mot intoleransen i de egna leden. Roger Fransson säger själv att han inte har "sämre omdöme än andra inom partiet". Finns det skäl att tro att han har rätt?
Partiets centrala ledning har i alla fall tröttnat. Partisekreterare Sven Gunnar Persson anser att Fransson är en belastning för partiet och borde avgå.
DET ÄR INTE första gången som ledande företrädare inom kristdemokratin ber om ursäkt för enskilda medlemmars uttalanden. Med jämna mellanrum har partiledare Alf Svensson tvingats att be om ursäkt för medlemmar som uttalat sig nedsättande om exempelvis homosexuella eller muslimer.
I abortfrågan säger Alf Svensson att det ytterst är kvinnans eget val — det finns ingen anledning att betvivla att han är ärlig i den ståndpunkten.
Men lokalt råder andra tongångar. På måndagens fullmäktige i Uppsala i samband med en debatt om kvinnors rättigheter sade Torbjörn Aronsson, som är en tongivande röst inom kd i sin stad, att " jag röstade ja till barnkonventionen därför att jag är abortmotståndare. Barnkonventionen försvarar nämligen det ofödda barnets rätt till liv ... jag känner mig lurad på konfekten". Roger Fransson sade i samma debatt: "Abort är för mig en strikt förbjuden handling."
ÄVEN ABORTMOTSTÅNDARE har rätt till sin åsikt. Men när kristdemokratin centralt säger en sak och dess lokala företrädare det motsatta måste detta uppmärksammas.
Så oavsett vad man tycker om Aronssons eller Franssons uttalanden ska man vara glad att de står upp för sina åsikter.
Det tydliggör för väljarna att den som lägger en röst på kd i nästa fullmäktigeval inte lägger den på partiledaren Alf Svenssons åsikter. Hon eller han lägger sin röst på de åsikter som kd företräder lokalt.
Det behöver, som nu återigen visats, inte alls vara samma sak.