Ett exempel att följa
I USA finns mellan 8 och 14 miljoner illegala invandrare. De jobbar svart för urusel betalning och saknar alla sociala och fackliga rättigheter. De är en del av den amerikanska samhällsekonomin och president Bush föreslår nu att deskall få bli legala gästarbetare.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den som bakom detta förslag anar en relativt rejäl dos av valtaktik är förmodligen nära sanningen. Huvuddelen av dem det gäller är
s k latinos, d v s USA:s snabbast växande minoritetsgrupp — som redan är fler än de svarta amerikanerna. Det finns många röster att hämta från släktingar och vänner till de illegala invandrarna som redan är medborgare.
Utöver de valtaktiska övervägandena har republikanerna också ett behov av att visa upp en socialt medkännande sida. Blir slutsatsen av dessa uppenbara taktiska inslag i förslaget att detta också är dåligt i sak?
Vad det handlar om är alltså 8—14 miljoner människor, precisare kan de tydligen inte kvantifieras, på det amerikanska samhällets botten — en armé av rättslösa och utlämnade, som när som helst kan bli utvisade.
De erbjuds en bättre tillvaro. Förvisso inte guld och gröna skogar, men andrum och fast mark under fötterna. Bättre, men alltjämt låg, inkomst. I rättslöshetens ställe fackliga och sociala rättigheter motsvarande amerikaners på den nivån — och framför allt möjligheten att arbeta sig in i det amerikanska samhället för att i slutändan bli medborgare.
USA är ett invandrarland. Utöver den legala invandring som sker varje år sipprar det ständigt in också illegala invandrare. Från tid till annan utfärdas det "amnestier" för dem och de integreras sedan stegvis i det amerikanska samhället. De som väl kommit så långt brukar bli kvar — och många lyckas också bygga sig en bättre tillvaro i det nya landet.
President Bushs förslag beskrivs som "vagt" och kan säkert behöva utvecklas och preciseras. Men den som avfärdar tanken i princip blir rimligen skyldig ett svar på frågan vilket annat, bättre och mer realistiskt, förfarande än det nu aktuella som finns att föreslå.
Kan man rent av tänka den hädiska tanken att Sverige, och för den delen även Västeuropa, eventuellt skulle kunna ha något att lära av USA i detta hänseende?
Det tycker i vart fall, och på goda grunder, Merit Wager, Medborgarnas flyktingombudsman, i en debattartikel i Expressen i går.
Hon konstaterar att det finns betydande likheter mellan Sverige och USA. Även här finns många människor utan klara papper — men med kompetens och arbetsvilja. I stället för att ta till vara de egenskaperna avvisar vi dem, vilket är slöseri med mänskliga resurser.
Merit Wager påpekar att en bonuseffekt av en lagstiftning som den amerikanska vore att invandringen blev mer förknippad med arbete, vilket rimligen borde kunna bidra till ge den en bättre förankring hos svenska folket. Har vi verkligen råd att avstå från
det?