Ett föråldrat monopol

Uppsala2004-12-28 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om ett par veckor kommer EG-domstolens utlåtande i fråga om det svenska apoteksmonopolet. Sverige är det enda landet i unionen som fortfarande har monopol på försäljning av läkemedel.

Medan EU försöker ta ställning till monopolet presenterar förespråkare för både den ena och den andra modellen fler argument. De två vanligaste aspekterna i debatten är service och patientsäkerhet. Konsekvenserna blir olika beroende på om diskussionen gäller receptfria eller receptbelagda läkemedel, men det är inte ovanligt att analyserna blandas ihop och blir närmast obegripliga.

Det troligaste scenariot är att EG-domstolen vill att monopolet på receptfria läkemedel avskaffas, men att Apoteket även fortsättningsvis kan handha de receptbelagda preparaten. Att sälja huvudvärkstabletter och nikotinplåster i vanliga butiker utgör ingen risk för servicen, snarare tvärtom. Det finns ju betydligt fler livsmedelsbutiker i glesbygden än apotek, och därför görs redan i dag undantag för vissa affärer, som trots monopolet tillåts sälja receptfria läkemedel. Varför då inte göra undantaget till regel, när det nu redan är en vedertagen och uppskattad lösning? Från folkhälsosynpunkt är det dessutom rimligtvis betydligt sämre att sälja cigaretter än nikotintuggummin.

Det andra tunga argumentet är att det skulle kunna vara farligt att sälja läkemedel till människor utan att ha utbildad personal tillgänglig. Den invändningen förefaller mest vara en produkt av ett tänkande som fastnat i gamla hjulspår, det vill säga att paket ska hämtas på postkontoret, alkohol hör hemma på Systembolaget och huvudvärkstabletter köps på apoteket. I vart och ett av dessa fall är emellertid omständigheterna och därmed argumenten mycket olika.

På apoteket finns i dag i allmänhet ingen kontroll eller ransonering av de receptfria läkemedlen. Personalen finns för att kunna svara på frågor och ta betalt, inte för att agera folkhälsovakter. Många läkemedel går dessutom att beställa via internet, utan någon som helst mänsklig kontakt. Instruktionerna för hur man ska bruka ett preparat framgår tydligt av bipacksedeln. Har man ändå frågor går det utmärkt att kontakta ett apotek eller läkemedelsupplysningen. Att inte betro medborgarna med att kunna ta ansvar för sin egen hälsa är inget mindre än förmynderi.

Läs mer om