Ett glädjande besked
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den stora tvistefrågan har alltid varit området Kashmir i Himalaya. Majoriteten av befolkningen i Kashmir är muslimer, men området behärskas till två tredjedelar av Indien. Så sent som för två år sedan höll Kashmirfrågan på att leda till ytterligare ett krig — vilket hade varit värre än de tidigare gångerna eftersom både Indien och Pakistan numera har kärnvapen.
Relationerna mellan länderna har under det senaste året avsevärt förbättrats, bland annat genom återupptagna diplomatiska förbindelser och att flyg och bussar återigen går mellan länderna. Den 79-årige Vajpayee
har också deklarerat att freden måste komma inom hans livstid.
Några konkreta förslag på hur Kashmirkonflikten ska få sin lösning finns ännu inte på förhandlingsbordet. Att något av länderna helt skulle ge upp anspråken på området verkar dock inte troligt. Då ligger det närmare till hands att nuvarande stilleståndslinje accepteras som gräns, eller att Kashmir får någon form av oberoende styre.
Både den pakistanske presidenten och den indiske premiärministern kan dock vänta sig hårt motstånd från muslimska fundamentalister respektive hinduiska nationalister, oavsett vilka kompromissförslag om Kashmir som läggs fram.
Vägen till fred har således många hinder, men det första steget är i alla fall taget.