Ett kalkylerat UD-haveri

Vem bryr sig? Inte Margot Wallström i alla fall. Om kritik från konstitutionsutskottet (KU) alltså.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Uppsala2018-06-08 13:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Medan statsministern och övriga inblandade i skandalen med Transportstyrelsen fått ta på sig ansvaret för bristerna, har utrikesministern glidit undan angående ansökan till FN:s säkerhetsråd. ”Jag står fast vid att det här var ett haveri och att jag borde haft informationen tidigare”, sade Löfven när han förhördes av KU i april, medan Wallström nöjde sig med att ”vi ska bli bättre”. Båda fick allvarlig kritik av KU i torsdags.

Intrycket är att det i ena fallet var just ett haveri, att informationsgångarna i regeringskansliet var igenrostade eller obefintliga och att rikets säkerhet var i farozonen. I fallet med FN-ansökan var det däremot ett ytterst kalkylerat åsidosättande av demokratiska principer. Det övergripande målet för Wallström under mandatperioden var invalet i säkerhetsrådet, och det skulle kosta. Då måste man spela spelet när röster ska köpas och lojaliteter bytas, och det måste åtminstone delvis ske i det fördolda.

Stilla havs-nationer bjöds på ”konferens” i Stockholm, det av Marocko (inflytelserik arabstat) ockuperade Västsahara ”glömdes bort” liksom en hel del befogad kritik mot diktatorer. DN avslöjade att UD undanhållit nästan 900 sidor med information om kampanjen för allmänheten, bland annat genom att upprätta ett parallellt datasystem som gjort det möjligt att klassa handlingarna som arbetsmaterial. ”Vi ska bli bättre”, säger Wallström, och menar det säkert när väl FN-kampanjen är avklarad.

Läs mer om