Explosivt mellan Iran och Saudiarabien

Mönstret från de IS-inspirerade attackerna i Europa går igen också i Teheran.

Foto:

Uppsala2017-06-08 13:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det syns på åtminstone två sätt. Dels pressas IS alltmer i det så kallade kalifat som utropats i Syrien och Irak. En stor offensiv har inletts mot IS huvudstad Raqqa i Syrien, och det är bara en tidsfråga innan både Raqqa och Mosul i Irak måste överges. Därför försöker man föra över kampen till andra arenor.

Dels tillämpar IS i båda fallen den strategi för total polarisering som följer ur sektens föreställningsvärld. Denna bygger på en tolkning av islams sunnitradition som är så extrem att nästan inga vanliga sunnimuslimer attraheras. Men genom att attackera ”otrogna” av alla slag tänker man sig att resultatet ska bli att den allmänna opinionen, exempelvis i västvärlden, ska vända sig mot muslimer generellt och att dessa då ska solidarisera sig med IS.

Med ”otrogna” menas då inte bara alla som inte är muslimer utan också muslimer som i stället följer den shiitiska tradition som är statsreligion i Iran och som också dominerar i Irak. Shiiter betraktas som avfällingar från den ”rätta läran”, vilket snarast ses som ett ännu större brott än att inte vara muslim alls. Genom att slå till i Iran tror man sig bidra till en utveckling där alla sunnimuslimer ska sluta upp bakom IS.

IS tog snabbt på sig ansvaret för attacken i det iranska parlamentet och mot Khomeiny-mausoleet. Irans så kallade revolutionsgarde har däremot pekat ut Saudiarabien som ansvarigt. Saudiarabien är den ledande sunnimuslimska makten och spänningarna mellan Saudiarabien och Iran har tilltagit, bland annat under inverkan från inbördeskriget i Syrien där Iran stöder regimen och Saudiarabien backar upp motståndet, inräknat extrema jihadistgrupper. Men IS har säkerligen valt ut Iran som mål helt oavsett vad Saudiarabien kan tänkas göra.

Tidigare i veckan bröt däremot Saudiarabien, Egypten och övriga Gulfstater alla kontakter med det likaledes sunnitiska Qatar som anklagas för att understödja terrorism. Men liknande anklagelser kan alltså riktas också mot Saudi-arabien. Vad saken egentligen gäller är av allt att döma att regimen i Qatar står på alltför vänskaplig fot med regimen i Iran. Qatar är också hemvist för tv-kanalen al-Jazira som är en källa till stor irritation i andra auktoritärt styrda länder i arabvärlden.

Donald Trump gjorde under sin rundresa nyligen allt han kunde för att backa upp den saudiska sidan och pekade ensidigt ut Iran som understödjare av terrorism – trots att både IS och al-Qaida är sunnitiska extremistgrupper och inte shiitiska. Nu vill Trump i stället hejda isoleringen av Qatar, där USA har en viktig flygbas. Qatars emir ska tas emot i Vita huset och övriga Gulfstater manas till besinning.

Trump trampar hit och dit. Och det är en märklig upplevelse att ledarna för diktaturen Iran ska framstå som mer balanserade än USA:s president.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Signerat

Läs mer om