Får Kerry sitt lyft?
Demokraterna inleder i dag sitt partikonvent i Boston uppmuntrade av ännu en opinionsmätning som visar att John Kerry leder över president Bush. Ett smolk i glädjebägaren är dock att detta mer tycks bero på motvilja mot Bush än sympatier för Kerry vilket visar att han behöver den skjuts som konventet kan ge.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Numera är det mesta av dramatiken borta. John Kerry har sedan månader säkrat sin nominering som presidentkandidat och nyligen tillkännagav han också officiellt att senator John Edwards blir demokraternas kandidat till posten som vicepresident.
Det innebär inte att konventen är oviktiga. Men huvudsyftet med dessa hårt styrda och in i detalj regisserade föreställningar är numera att skapa en positiv bild av kandidaten och, i mån av behov, göra honom mer känd — samt, framför allt, skapa en god stämning i partiet och uppmuntra kampanjarbetarna till stordåd.
John Kerry tycks visserligen för närvarande ligga före president Bush i opinionsmätningarna, men dels är maginalerna små, dels tycks många väljare betrakta honom som det minst dåliga, och inte det bästa alternativet. Han är alltså beroende av att konventet blir lyckat och präglar bilden av honom som en attraktiv kandidat för att hans kampanj skall lyfta på allvar.
Den modige krigsveteranen som till skillnad från George W Bush både räddade liv och riskerade sitt eget liv i Vietnamkriget. Den kompetente, erfarne och handlingskraftige ledaren med 20 år som senator i bagaget. Det är den bilden konventet förväntas ge.
Under en vecka dominerar demokraterna den politiska scenen. Men om en dryg månad är det republikanernas tur att samlas till partikonvent i New York och då får president Bush på motsvarande sätt rå om den politiska scenen.
Om inget alldeles oförutsett i form av formidabla fadäser inträffar på något av konventen lär dessa inte få någon större betydelse för valutgången.
Avgörande torde i stället bli den fortsatta valkampanjen, konkreta händelser under hösten och det stämningsläge som blir resultatet.
För dagen framstår valutgången som helt öppen. Signalerna från ekonomin och nyheterna från Irak lär avgöra i spurten.