Fler vägar till Europa

Foto: Mohammad Hannon

Uppsala2013-08-31 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Över 100 000 människor har nu mist livet i det syriska inbördeskriget. Baathregimens grymhet har lett till utplånade stadskärnor och förstörda grannskap. Lokala moskéer faller samman och skolor har jämnats med marken. Slakten av civila fortsätter. Men omvärlden gör ingenting alls för dem som försöker överleva och fly från våldet.

Två miljoner människor har flytt Syrien sedan inbördeskriget bröt ut för två år sedan. FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att en miljon av dem är barn. Varje dag flyr tusentals människor Syrien. Men alla lyckas inte passera gränsen. Värst är situationen för de sex miljoner människor som är på flykt i sitt eget land. FN har svårt att få in hjälpsändningar till flyktingarna inom landet. Det syriska inbördeskriget har lett till en humanitär katastrof.

Men levnadsstandarden i flyktinglägren är undermålig. Brist på vatten, mat och toaletter är vardag för flyktingarna. I Jordanien är flyktinglägret Zaatari ett tillfälligt hem för upp mot 120 000 människor, det gör flyktinglägret till landets fjärde största stad. Damm och smuts leder till andningssvårigheter för många. Och säkerheten är ofta bristfällig. Det rapporteras om våld och sexuella övergrepp.

Syriens grannländer Turkiet, Irak, Libanon och Jordanien har tagit emot flest flyktingar. Men länderna kan när som helst bestämma sig för att inte tillåta fler människor att passera gränserna. Det skulle stänga möjligheten för miljoner syrier att fly våldsamheterna. Inget talar för att kriget i Syrien är på väg att nå ett slut. Tvärtom, konflikten håller på att eskalera. Fler människor kommer att fly landet. Situationen är ohållbar. Europa måste ta sitt ansvar och erbjuda fler syrier en fristad.

Men Europa håller dörren stängd. Alldeles för många människor som är i behov av skydd i vår del av världen släpps inte in. I desperationen kontaktar syrier människosmugglare för att få en chans att ta sig till tryggheten i väst. Under onsdagen anhölls fem män för att ha försökt smuggla in 51 syriska flyktingar till Sverige över Öresundsbron. Flyktingarna greps och inväntar nu sitt öde. Om vägarna in till Europa hade varit fler, hade människosmugglare inte behövts.

Det är absurt att människor först måste ta sig till Sverige för att kunna söka asyl. Det innebär att en flykting först måste lyckas ta sig till EU, ofta genom Grekland, för att sedan möta ett annat problem: principen om första asylland. Enligt Dublinförordningen måste människor söka asyl i det första EU-land man anländer till. Det kravet borde avskaffas för de syriska flyktingarna, så länge den humanitära katastrofen pågår.

Men det räcker inte. Unionen måste öka stödet till regionens flyktingläger. I våras skrev flera framträdande folkpartister på DN Debatt (9/5) att EU bör organisera humanitära evakueringar från Syrien och närliggande flyktingläger tillsammans med UNHCR. Det skulle behövas, fler människor måste kunna ta sig från den bristande situationen i många av flyktinglägren.

Om politiker i västvärlden menar allvar med att vi står på det syriska folkets sida bör det vara en självklarhet att underlätta för syriska flyktingar att ta sig till Europa och söka en fristad. Det är både en solidarisk och humanitär gest. Men också en tydlig signal mot den syriska regimen att den förlorat all sin legitimitet. Om Bashar al-Assad inte kan skydda sin befolkning, måste det internationella samfundet göra det. Därför behövs det fler vägar in till Europa.

De senaste dagarna har flera länder i väst diskuterat en eventuell militär intervention för att straffa Assadregimens misstänkta användning av kemiska vapen. Men vi får inte glömma bort produkterna av det omfattande våldet - flyktingarna som flyr för sina liv.

Läs mer om