Folket bestämmer

LEDARE "Låt folket bestämma" stod det på de plakat som mötte Uppsalas folkvalda kommunfullmäktigeledamöter när de på måndagen skulle sammanträda i Folkets hus.

Uppsala2004-02-25 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Folkomröstningar om Musikens hus och om alternativ till den kommunala barnomsorgen var två frågor som skulle behandlas. Kring temat kommunal folkomröstning eller ej utspann sig en riktigt intressant och givande debatt.
De så kallade ja-partierna— socialdemokraterna, vänsterpartiet och folkpartiet — argumenterade mot en folkomröstning medan nej-partierna — moderaterna, centerpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna argumenterade för. När debatten var över hade majoriteten sagt nej till kravet på folkomröstning i de båda frågorna.
Betyder det då att folket inte fick bestämma? Nej, knappast.

Medborgarna överlåter vid varje kommunval åt de förtroendevalda att fatta beslut om kommunens skötsel och att ha överblick över den kommunala verksamheten i sin helhet. Det betyder att folket bestämmer att politikerna skall ansvara för att intill nästa kommunval driva kommunen. Om medborgarna då inte godtar de förtroendevaldas värv kan de avsättas och nya personer väljas i deras ställe.
Däremot uppstår då och då lägen där de förtroendevalda själva är villrådiga och inte kan ta ställning till likvärdiga alternativa lösningar på ett problem. Då kan det vara vist att gå till folket och fråga om råd.
Så skedde t ex för några år sedan när kommunen skulle bygga Gredelbyleden i Knivsta. Vägsträckningen var en tämligen enkel fråga och hade inte några principiella problem inbyggda.

Något annat är det med Musikens hus. Detta är en strategiskt viktig fråga för Uppsalas framtid. I kommunfullmäktige finns en majoritet för ett bygge, en majoritet som tror att bygget kommer att få stor betydelse för Uppsalas utveckling.
Mot denna majoritet finns en minoritet i fullmäktige som i vissa fall säger sig vilja ha ett konsert- och kongresshus, i vissa fall helt avfärdar idén eftersom de anser att det inte finns pengar till bygget.

Utanför kommunfullmäktige hörs en stark opinion mot byggandet, en opinion som dels hävdar att kommunens pengar inte skall gå till ett konserthus utan till äldreomsorg och skolböcker, dels inte gillar förslaget till konserthus och dels vill rädda de kvarvarande 1800-talshusen i kvarteret Gerd som skall bebyggas.
Denna opinion hävdar att det finns en majoritet i Uppsala mot ett byggande varför folket skall få avgöra frågan i en omröstning.
Men folket har redan tagit ställning när man överlät åt de förtroendevalda att fatta beslut i den strategiskt viktiga frågan. Nu kommer majoriteten att fatta sitt beslut och om medborgarna inte är nöjda finns det möjlighet att avkräva de förtroendevalda ansvar och avsätta dem vid nästa kommunval.

Om medborgarna fattar beslut i frågan och beslutet inte blir bra för kommunen finns ingen att avkräva ansvar. Kommunfullmäktige kan inte välja sig en ny befolkning, för att travestera Bertolt Brecht.
Ni vågar inte ha folkomröstning för ni vet att ni får storstryk, sade centerledaren Lars O Ericsson under måndagsdebatten. Men detta är ju inte sant.
Tvärtom har ju Uppsalaborna under decennier diskuterat frågan och i den förda debatten, bl a i UNT, har också rösterna för varit minst lika många som mot. I det senaste valet fick de partier som varit för ett byggande majoritet.
Läs mer om