Folkviljan - en restpost
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Britta Lejon får det nog lite knepigt med trovärdigheten i den demokratiska retoriken och opinionsbildningen framöver. Efter detta kan hon inte gärna kalla sig för ”demokratiminister” utan att utmana löjet. En annan följd blir att folkomröstningar om länsbyten i framtiden blir meningslösa, åtminstone så länge vi har en socialdemokratisk regering.
Det var ett självklart beslut som regeringen i går hade att fatta, särskilt från demokratisk utgångspunkt. I samband med 1998 års riksdagsval genomfördes en lokal folkomröstning i Heby. Frågan gällde om Heby kommun skulle stanna kvar i Västmanlands län - eller byta till Uppsala län. Alla partier förband sig att respektera utslaget i folkomröstningen. När rösterna räknats var utslaget solklart: 57,7 procent av de röstande ville att Heby kommun skulle överföras till Uppsala län, 39,9 procent att kommunen skulle vara kvar i Västmanlands län.
FÖR REGERINGEN återstod egentligen bara att effektuera valutslaget och besluta i enlighet med den mycket tydligt uttryckta folkviljan. Detta särskilt sedan även Kammarkollegiets utredare konstaterat att några hinder för att föra över Heby till Uppsala län inte finns.
Men regeringen valde att behaga västmanländska socialdemokrater i stället för att följa folkviljan. Så när nu sveket kom sedan mer än halva mandatperioden förflutit känns utfallet inte särskilt överraskande, om än trist.
I DET BLODFATTIGA pressmeddelande där regeringsbeslutet motiveras hävdas att regeringen vid en ”sammantagen bedömning” inte funnit att de villkor som lagen ställer upp för att bevilja länsbyte är uppfyllda.
Det är med tanke på det tydliga utslaget från Kammarkollegiet en, artigt uttryckt, något häpnadsväckande ståndpunkt. Men det är inte första gången som regeringen kör över sakkunskapen när den politiska egennyttan kräver det.
Statsrådet Lejon säger i en kommentar att hon känner ”stor respekt för vad väljarna i Heby sagt”, en reverens hon kunde ha besparat sig eftersom den bara består av tomma ord.
I EN KRYPTISK passus i slutet av pressmeddelandet öppnar statsrådet Lejon för tanken att en ”kommundelning snarare än ett länsbyte vore en mer långsiktigt hållbar lösning”.
Möjligen innebär detta att en del av kommunen som någon sorts tröstpris skulle föras över till Uppsala län, men det är ju inget annat än ett olustigt trixande. Folkomröstningen gällde en överföring av hela kommunen, ingenting annat. Det var vad regeringen borde ha beslutat - om den respekterat folkviljan.
Regeringen beslöt i går också att Knivsta från 1 januari 2003 skall bli egen kommun. Ibland passar det att följa folkviljan.