För många sjuka lärare

Uppsala2004-08-12 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Inom kort slår de svenska skolorna upp sina portar för det nya läsåret. Många elever kommer tillbaka pigga och fyllda av sommarlovets alla upplevelser. Andra elever är inte lika lyckligt lottade utan kommer med problem och svårigheter i skolväskan.

Lärarna har i allmänhet redan börjat läsåret. Det var länge sedan lärarkåren hade ett långt sommarlov. Numera liknar lärarnas sommarledighet andra löntagares semestrar.

Många lärare har återvänt till skolan med glädje och kraft att möta det nya skolåret, men alltför många kommer tillbaka fyllda av oro och missmod över sin arbetssituation. Lärarnas Riksförbund har genomtfört en arbetsmiljöundersökning bland sina medlemmar och i den visar det sig att en tredjedel av lärarkåren och yrkesvägledarna anser att deras arbetssituation försämrats.

Detta visar sig också i sjukstatistiken. Åtta procent av lärarkåren är långtidssjukskriven och tio procent av yrkesvägledarna. LR befarar att sjukskrivningssiffrorna kommer att öka.

Att såväl den fysiska som den psykiska arbetsmiljön är under all kritik i många skolor är välkänt. Nedbrytningen av skolan har inte bara inneburit att många elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper i basämnen, den medför också konsekvenser för lärarkåren.

Lärarnas arbetsuppgifter har under de senaste decennierna förändrats kraftigt. Förr var läraren någon som lärde ut kunskaper i olika ämnen; i dag är detta en uppgift bland flera. Många gånger och i särskilt utsatta skolmiljöer handlar lärarrollen mera om att vara kurator, polis och förälder. Undervisningen kommer på undantag.

Under de senaste decennierna har lärarfacket understött av en del politiska partier påpekat att läget är ohållbart. Mycket har ordats men föga konkret har gjorts.

Varför inte pröva att titta på hur de lärare, ungefär hälften av alla 1 000 tillfrågade, hade det som trivdes i jobbet och som tycker att deras arbetssituation är bra? Vad är det som får en skola att fungera bra och hur kan man göra krisskolor bättre?

En förbättring är nödvändig och det får inte ta alltför lång tid. En stor del av lärarkåren är i pensionsåldern och det gäller att locka nya goda krafter till läraryrket. Om skolan skall vara en attraktiv arbetsplats måste den grundläggande arbetsmiljön vara dräglig för såväl lärare som elever.

Läs mer om