Förövning inför 2006

Det hade kanske ändå varit bättre att skjuta upp riksdagens partiledardebatt i går. Även om debatten kring katastrofberedskap, missar och ansvarsfördelning är långt ifrån avslutad så är den trots allt inte i första hand en partifråga.

Uppsala2005-01-21 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Men en partiledardebatt några få veckor efter den största naturkatastrof som drabbat svenska medborgare i modern tid - och ännu kortare tid efter stormarna i södra Sverige - kan inte förbigå dessa händelser. Därmed blir de, i kraft av partiledardebattens inneboende dramaturgi, mer partipolitiska än vad de i verkligheten är.

Att Göran Persson alltjämt störs av att socialdemokratins bild av sig själv som i alla lägen mer kapabel och ansvarskännande än andra politiska aktörer har spruckit är uppenbart. Men slutsatsen av att detta skett är inte att de borgerliga partierna självklart hade klarat av situationen bättre om de hade suttit i regeringsställning. Det är oppositionens plikt att kritiskt ifrågasätta regeringens agerande också i samband med katastrofen - men inför en händelse av detta slag bör också den kritiske erkänna att liknande misstag kanske kunde ha begåtts också av andra.

Göran Persson försökte nu i viss mån revanschera sig för bristande beslutskraft efter flodvågen genom att avisera hårda krav på kraftbolag och teleoperatörer och initiativ för att minska de ekonomiska skadorna för skogsägare som drabbats av stormfällningar. Om detta finns inte mycket kritiskt att säga - staten ska, som också Lars Leijonborg (fp) betonade, självfallet stå på konsumenternas sida när de som levererar t ex teletjänster inte lever upp till förväntningarna.

Inte heller finns mycket kritiskt att säga om statsministerns konstaterande att det kan finnas ett samband mellan extrema väderhändelser och människans miljöpåverkan. Även om bevisföringen inte alltid är självklart giltig så vore det oansvarigt att med detta som skäl avvisa hela frågeställningen.

Men samtidigt måste man undra vad statsministern egentligen menar med sin utfästelse att göra det svenska samhället mer "robust" mot klimatförändringar. Perspektivet är uppenbarligen för snävt - eventuella effekter av ett förändrat klimat är ju ingenting som bara drabbar Sverige eller ens vår del av Europa. Och av detta följer, om statsministerns farhågor är riktiga, att vi har att göra med effekter som är så kraftiga och genomgripande att det är svårt att se hur de ska kunna dämpas med åtgärder i ett enskilt land. Det handlar i så fall om den globala klimatpolitiken, som bara kan påverkas på mycket lång sikt.

I övrigt blev partiledardebatten en tidig förövning inför valåret 2006. Socialdemokraterna planerar uppenbarligen att gå till val på i stort sett samma budskap som 2002, med sysselsättningen och partiets anspråk på särskild regeringskompetens i centrum.

Men lika lätt som 2002 blir det inte. Den borgerliga fyrpartialliansen demonstrerade i går en tydlig förmåga till gemensamt uppträdande och har ett valtema som kan visa sig svårt för regeringen att bemöta - att fler ska arbeta och att arbete ska löna sig. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt lovade t o m att söka mandat som Sveriges nya arbetarparti. Persson ska inte ta alltför mycket för givet.
Läs mer om