Försvaret kan avgöra valet

Göran Hägglund.

Göran Hägglund.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Uppsala2013-06-23 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det finns röster att vinna i försvarsfrågan – eller åtminstone röster att förlora. Det gäller i synnerhet för Moderaterna, som en gång i tiden byggde en stor del av sin identitet på sin proklamerade försvarsvänlighet, men nu får bära huvudansvaret för den urholkning som skett under många år. Bilden av finansministern har blivit att han anser att allting är för dyrt och statsministern har inte gjort saken bättre genom att kalla försvaret för ett ”särintresse”. Ändå är naturligtvis ansvaret fördelat på långt flera händer än så.

Den politiska kalkylen har naturligtvis byggt på att den internationella situationen förefallit stabil efter det kalla krigets slut och på att försvarsfrågan aldrig anses ha påverkat utgången av svenska val. Men situationen i vårt närområde håller på att förändras och det svenska försvarets roll och förmåga har blivit en av vårens stora debattfrågor.

Av de övriga regeringspartierna har Folkpartiet ett försteg genom att Jan Björklund i flera år uttryckt oro för försvarets ekonomi och genom att FP som hittills enda parti tagit ställning för medlemskap i Nato. Nu höjer också Kristdemokraterna profilen i ett program med krav på högre försvarspolitiska ambitioner än hittills och en förutsättningslös utredning av Nato-medlemskap. Socialdemokraterna vil markera distans till regeringen, men undviker frågan om Nato och det är oklart om man verkligen vill anslå mer pengar.

Att man verkligen kan förlora röster på försvarsfrågan visas kanske allra tydligast av att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt frångår partiets tidigare inställning och säger att neddragningen av försvaret gått för långt och nu tycks ha nått en ”bristningspunkt” där försvarsförmågan undergrävs. För V är (naturligtvis) fortfarande Nato-medlemskap uteslutet, i stället talar man om att kunna försvara alliansfriheten, men signalen att partiet inte längre vill framstå som försvarsfientligt är intressant ändå.

Om något uppseendeväckande händer före valet 2014, kanske i stil med den ryska flygövningen över Gotska Sandön i påskas, så kan försvarsfrågan bli en faktor i valrörelsen. Vem eller vilka som vinner på detta är svårt att avgöra i förväg, men vem som förlorar är inte svårt att förutspå

Läs mer om