Försvaret revideras
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Eller åtminstone har det svenska försvaret hamnat i den föga avundsvärda situationen att anslagen till materiel är uppbundna till gamla beställningar som nu inte är relevanta.
Nu ska den nyinrättade Riksrevisionen sätta tänderna i denna pikanta soppa. Av allt att döma kommer det att bli en pinsam genomgång av orealistiska politiska krav och slösaktigt genomförande.
Regeringen och dess stödparti — i detta fall centerpartiet — har alltid betraktat försvaret som en sorts restpost. Det viktiga har alltid varit regionalpolitiken. Försvaret ska satsa särskilt hårt på de platser där
det inte bor några människor för att stimulera sysselsättningen i glesbygden.
Sedan anslår de båda partierna så mycket pengar som finns kvar i budgeten. De ska räcka till både det ena och det andra. Man erinrar sig den gamla barnvisan om femöringen som ska räcka till en massa presenter.
Nu står man vid vägs ände. Sent omsider har politikerna åtminstone delvis förstått att den gamla sortens försvar med en massa gubbar med gevär i handen kanske inte är vad Sverige i första hand behöver. Vad vårt land har att vänta i form av militära anfall är knappast en invasion som ska bemötas med ett stort antal soldater och stridsvagnar. I stället ska vi ha något som heter insatsförsvar, ett mindre, mer flexibelt och internationellt anpassat försvar som också kan göra efterfrågade insatser utomlands.
Insikten har inte nått så långt att man vågat föreslå att värnplikten ska avskaffas, trots att inte ens en tredjedel av en årskull pojkar inkallas nu. Med ett fullt genomfört insatsförsvar skulle ännu färre behövas. Däremot måste de ha en längre utbildning. Det enda rimliga är att anställa dem och ge dem lön.
Men ett insatsförsvar är beroende av mycket och dyrbar materiel. Dessutom behövs forskning och utveckling av sådan modern teknik. Men pengarna finns inte. Inte mindre än 70 miljarder kronor är låsta till gamla beställningar av gammalmodig materiel och alltför många JAS-plan.
Inte för att denna omställning har kommit som en överraskning. Tvärtom har många länge försökt påpeka behovet av en omläggning. Men få har lyssnat och nu står vi där med ett gammmaldags försvar med alltför många gubbar och inga pengar till en nödvändig förnyelse. Lycka till, Riksrevisionen!