Fortsatt oenighet om arbetsrätten

Uppsala2010-02-06 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Oenighet om lagen om anställningstrygghet, las, var en av de viktigaste orsakerna till att förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna om ett nytt huvudavtal sprack. Las fortsätter att vara ett stort problem, anser arbetsgivarna. Båda är överens om att politikerna bör hålla fingrarna borta från arbetsrätten så långt som möjligt och att parterna på arbetsmarknaden ska ta mer ansvar.
På ett seminarium för några dagar sedan i SNS:s regi visade det sig att det åtminstone fanns en god vilja hos båda parter. LO:s förhandlare Per Bardh tyckte att arbetsgivarna och facken borde skapa en gemensam arbetsgrupp för att diskutera anställningsskyddet. Men LO ger aldrig efter på kravet att facket ska ha rätt att förhandla om turordningen vid neddragning av antalet anställda, hävdade Per Bardh.

Svenskt Näringslivs förhandlare, Christer Ågren, kunde acceptera detta krav som en del av en kompromiss. Men en förutsättning var att kompetens skulle vara ha en större tyngd i förhandlingarna om vilka personer som skulle få stanna. Hårdare krav på kompetens skulle stimulera de anställda att vidareutbilda sig, framhöll han. Svaret från Bardh blev att facken aldrig skulle bli överens med arbetsgivarna om vad som är kompetens.
Att hålla politikerna borta från arbetsrätten visade sig vara lättare sagt än gjort. Per Bardh ansåg att högre ersättning från a-kassan var en förutsättning för ändrade regler för las och krävde också bättre omställningsstöd vid uppsägningar, i högsta grad en politisk fråga. Medan Christer Ågren underströk att a-kassan bör vara så utformad att den stimulerar folk att söka jobb, vilket väl betydde att han var rätt nöjd med alliansregeringens reformer.
Ett annat krav från Per Bardh var att man måste underlätta för folk att få nya jobb genom möjlighet till vidareutbildning, studier etc. Det är ju också en politisk fråga, i synnerhet som alliansregeringen hävdar att man redan inlett sådana reformer, medan de rödgröna anser att regeringen inte ens försökt. Det framstod ganska klart att LO söker stöd hos en socialdemokratisk regering medan arbetsgivarna vill hålla politikerna borta.

Någon tydlig väg framåt kunde inte direkt uppfattas efter debatten, även om viljan nog var överraskande god. Möjligen kunde debattörerna enas om att man borde diskutera sig fram till en gemensam bild av verkligheten. Med tanke på de missuppfattningar och rena myter som las givit upphov till låter det som en bra idé.
Men de hårda motsättningarna inför årets omfattande avtalsrörelse är ju ingen bra bakgrund för förhandlingar om las. Det mesta talar för att både avtalsrörelsen och valet måste klaras av innan det blir meningsfullt för fack och arbetsgivare att ta upp frågan igen. Då borde båda parters intresse av att hålla politikerna borta från arbetsrätten kunna resultera i en uppgörelse som är acceptabel för båda parter.
Läs mer om