Fortsatt trassel om boende
I Uppsala kommun finns ett växande behov av skyddat boende för kvinnor som är utsatta för hot. Hittills har Kvinnojouren i Uppsala svarat för detta behov med kommunalt stöd.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Kvinnojouren har protesterat mot kommunens beslut att inte fortsätta ge lika stort stöd som tidigare och också påpekat att kommunens boende inte kommer att ge det nödvändiga skyddet för utsatta kvinnor. Rummen ligger bl a i markplanet vilket Kvinnojourens boende inte gör. Detta har också föranlett polisen i Uppsala att kritisera kommunens planer.
Nu har den något infekterade frågan tagit en ny vändning. Produktionsnämnden för vård och bildning sade i förra veckan blankt nej till kommunens planer. Det var ett omöjligt uppdrag, förklarade nämndens ordförande Agneta Boström (s).
Nämnden för vuxna med funktionshinder ser dock inte just de problemen. Den planerade byggnaden ligger nära annan bebyggelse och träden runt om bidrar till insynsskydd, säger t ex nämndens ordförande Randi Graungaard i UNT 24/1.
Här föreligger uppenbarligen en konflikt mellan en kommunal nämnd som har uppdrag att ordna boende till så låga kostnader som möjligt å ena sidan och den bistra insikten om realiteten hos utsatta kvinnor som finns hos Kvinnojour och polis å den andra sidan. Sprickan är djup och gagnar minst av allt kvinnorna med skyddsbehov.
Det är ett obegripligt slöseri med kommunala medel att inte ta fasta på den kompetens och de resurser som finns hos de frivilliga krafterna i kommunen. I stället har Uppsala kommun fram till i förra veckan hävdat att det planerade boendet är det
bästa.
Vad som nu skall ske är oklart. Till att börja med måste ändå nämnden för vuxna med funktionshinder ta initiativ till samarbete om boendet med såväl Kvinnojouren som med polisen. Prestigen måste sättas åt sidan.
Det är rent ansvarslöst att detta ännu inte skett. Att hänvisa till andra kommuner håller inte.