Fp och asylrätten

LEDARE När regeringen presenterade sitt förslag om att begränsa möjligheterna att överklaga ett nej i utlänningsnämnden vad gäller rätten att stanna i landet utbröt överraskande ett internt gräl hos både moderaterna och folkpartiet.

Uppsala2004-02-11 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den största överraskningen var att folkpartiet, som så länge har arbetat för en mer generös flyktingpolitik, lyckades vimsa till sin argumentation så att somliga trodde att partiet blivit främlingsfientligt, medan andra bedömare menade att partiet stod kvar vid sin gamla ståndpunkt. Nu vet inte väljarna vad de två partierna tycker.
Ändå är just frågan om överklagande av asylbeslut enkel. Den nuvarande beslutsprocessen uppfyller inte elementära krav på rättssäkerhet. Utlänningsnämnden förefaller ofta agera godtyckligt. En viktig princip tycks vara att den flykting som lyckas få sitt fall omskrivet i massmedierna får stanna.
Därför har alla partier i riksdagen enat sig om att asylärendena bör avgöras i domstol. Varför regeringen stretar emot är obegripligt. Riksdagens beslut ska genomföras, det är ingenting som ens kan diskuteras.

Dagens asylärenden överklagas gång på gång, vilket är en av anledningarna till de orimliga väntetiderna. Inte mindre än 45 000 personer väntar just nu på besked om de får stanna.
Människor hinner rota sig, barn hinner anpassa sig i det nya landet. Men till slut blir det kanske ändå utvisning med personliga tragedier som följd, till och med självmord. Med en rättssäker process kan rätten till överklagande begränsas kraftigt, vilket alltså skulle kunna bidra till starkt minskade väntetider.
I Dagens Nyheter i går skrev folkpartiledaren Lars Leijonborg tillsammans med partiets talesman i flyktingfrågor Erik Ullenhag en artikel om detta. Det förefaller som om folkpartiet nu efter mycket vimsande skulle vara tillbaka till denna enkla ståndpunkt: domstolsprövning av asylansökan kombineras med begränsad rätt till överklagande. Det ena förutsätter det andra.

Men hur agerar folkpartiet — och moderaterna — om det nu inte går att få fram ett ändrat förfarande och regeringen ändå vidhåller sitt förslag att begränsa rätten att överklaga?
"Därför röstar vi inte ja om vi inte uppnått det vi vill, alltså beslut om en rättssäkrare asylprocess och en nedlagd utlänningsnämnd," skriver de två debattörerna. En misstänksam läsare noterar att de inte skriver att de ska rösta nej utan att de inte ska rösta ja. Det kan tolkas som om folkpartiet tänker lägga ned sina röster i en sådan votering. Fortfarande alltså ändå inte riktigt kristallklart. Men förhoppningsvis röstar både moderater och folkpartister till slut nej, om det även i fortsättningen är
utlänningsnämnden som ska avgöra asylärendena. Regeringen måste sättas under press för att något positivt ska ske.

När det gäller arbetskraftsinvandring skriver de två att Sverige ska "öppnas", utan närmare precisering. Den självklara utgångspunkten är förstås att alla regler ska gälla för både svenskar och utlänningar. Det kan
behövas ändringar i regelverket, som regeringen vill, men då ska ändringarna gälla också svenskar. Det kunde de två debattörerna gott ha skrivit, om man nu tycker så.
Läs mer om