Både innan och efter FRA-lagen röstades igenom 2009 har de kritiska rösterna varit många.Under de senaste veckorna har debatten på allvar hettat till igen, och det är fullt förståeligt att människor reagerar starkt på alla de frågetecken som finns kring FRA:s massinsamling av trafikdata.
Här finns luckor i lagstiftningen som måste tätas.
FRA-lagen tillkom för att möjliggöra signalspaning på den internettrafik som passerar över Sveriges gränser. Syftet var att kunna spana på andra stater – av utrikes- och säkerhetspolitiska skäl – samt att mer effektivt kunna bekämpa terrorism och internationell brottslighet.
Vidare var intentionen att den här typen av spaning skulle användas riktat – att ingen massinsamling av privatpersoners trafikdata skulle få förekomma. Så långt allting väl. FRA har dock valt att bortse från begränsningarna i sitt mandat.
I korthet finns ett undantag i lagen som tillåter FRA att samla in mer data än vad som egentligen medges, förutsatt att detta sker i ”utvecklingssyfte” – det vill säga, med målet att förbättra de egna metoderna.
Att FRA har ägnat sig åt massinsamling och lagring av data är redan väldokumenterat. Det är i sig oroväckande. Men att FRA dessutom slirar på svaren gällande hur mycket av denna data som har delats med den nära samarbetspartnern amerikanska NSA – samt i vilken form datan har överlåtits – är inget annat än upprörande.
USA:s kamp mot internationell terrorism har som bekant resulterat bland annat i uppkomsten av Guantanamo.Att lämna ifrån sig ofiltrerad information, om en mängd personer, till en stat som har för vana att inte ge människor en rättvis juridisk prövning – när grunden för misstanke rör terrorism – är inte försvarligt. Oberoende av hur gott samarbetet är i övrigt.
För att stoppa FRA:s massinsamling och lagring av data krävs att regelverket ändras och att lagstiftningen förtydligas. Bland annat om detta skriver Mark Klamberg, doktor och lektor i folkrätt, på fredagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet.
Det har nu med all önskvärd tydlighet framkommit att tvivlarna hade rätt, och att regelverket kring FRA från första början har varit för svagt. Nu återstår för regeringen att agera för att täppa till hålen i den nuvarande lagstiftningen. Vi får hoppas att så sker snarast.