Frågetecknen hopar sig kring musikklasserna

Uppsala2004-05-29 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Efter mycken vånda och beslutsångest fattade Uppsala kommun i början på 8o-talet beslutet att starta musik-klasser. Det satt hårt åt innan kommunfullmäktige då kunde komma till detta beslut. Från socialdemokratiskt håll var intresset inte särskilt stort för en satsning på musikintresserade elever. För elitistiskt, ansåg många.

Under de 22 år som musikklasserna har funnits har tusentals elever lämnat skolan med extra musikutbildning i bagaget. Först var musikklasserna lokaliserade till Domarringens skola och Tunabergsskolan. I dag är hela musikklassundervisningen splittrad mellan Tunabergsskolan och Balderskolan.

Detta är ingen bra lösning. Man borde försöka samla alla musikklasser till en skola, gärna i centrum, föreslogs det. Nannaskolan, som aldrig blev Musikens hus, kunde ju vara ett bra alternativ till lokalisering, menade man och socialdemokraterna utlovade ombyggnad av skolan för musikklasserna.

I dag har bilden förändrats avsevärt. Den beredvillighet som socialdemokraterna visade när det gällde ombyggnad av och lokalisering till Nannaskolan verkar vara bortblåst. Nu vill man i stället utreda hela lokalfrågan.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Bengt Sandblad (s) pekade i en debattartikel i UNT 21/5 på vikten av att kommunen också satsar på en ny skola i Stenhagen. Detta behov måste ställas bland annat mot musikklassernas behov, menade han. Han efterlyser nu alternativa lösningar till Nannaskolan. Riktigt vad han avser, framgår inte. Har han tänkt flytta hela musikklassverksamheten till någon annan, ännu inte utsedd skola?

Den profilundervisning som vuxit fram i Uppsala under de senaste decennierna lever under skiftande villkor. Det är också högst rimligt. Fotbollsklasserna och idrottsklasserna kräver sin utrustning, internationella programmet och musikklasserna kräver sin. Vad gäller musikklasserna behöver de självfallet lokaler som lämpar sig för musikundervisning, såväl mindre som större rum där orkestrar, mindre ensembler och körer kan öva under acceptabla villkor. De behöver också en scen eftersom scenframträdanden ingår i undervisningen.

Musikklasserna får ju också bäst arbetsvillkor om de kan samlas på en plats, något som skulle kunna ske i Nannaskolan. Ofta bildas ensembler över årskursgränserna och det är också bättre från effektivitetssynpunkt om musikklassernas lärarkår inte är alltför utspridd. Det betyder att en centralt placerad skola vore bäst för hela musikklassverksamheten. Inte heller är det nödvändigt att i rådande ekonomiska läge göra den genomgripande ombyggnad av Nanna som föreslås. En mindre ombyggnad, som uppgår till cirka 80 miljoner, kunde gott räcka.

Så skulle det dock ändå inte bli, enligt Bengt Sandblad. Alla musikklasselever skulle inte få plats i Nannaskolan utan skulle tvingas husera i den närbelägna Balderskolan.

Här stoppades frågan upp i tisdags och bordlades till fullmäktiges junisammanträde. Det är oklart om man hinner komma vidare på så kort tid och risken är alltså överhängande att musikklassernas framtida lokalisering kommer att vara olöst när skolorna öppnar efter sommarlovet. Det är oacceptabelt och kan på sikt äventyra hela musikklassverksamheten i kommunen.

Det tyder på njugghet och kanske också likgiltighet inför musikklassernas behov men möjligen också på en oförmåga att analysera dagsläget på ett korrekt sätt. Visst måste kommunledningen tänka på sparkrav och budgetdisciplin men det duger inte att strunta i de villkor som måste fyllas för att musikundervisningen skall hålla en godtagbar kvalitet.

Läs mer om